Boende i Östersund efter takraset: Kräver svar

Publicerad 2024-03-03

ÖSTERSUND. Insatsen vid takraset i köpcentrumet kommer fortsätta under natten.

Insatsledarna vet fortfarande inte om någon är fast under bråtet i butiken.

– Bara den senaste månaden har flera tak rasat in här i Östersund. Nu får det vara nog, säger en kvinna som bor i området.

Solen har hunnit gå ner i Östersund när ett äldre par stannar upp vid polisavspärrningarna kring Lillänge köpcentrum.

Mannen och kvinnan tittar på räddningstjänsten, vars patrull står i en cirkel på parkeringen framför butiken Intersport.

– Man känner ju folk som brukar shoppa här. Senast igår var mitt barnbarn inne på Intersport. Det är hemskt att det här kunnat hända, säger kvinnan och sätter handen för munnen.

Mannen instämmer. Han nickar tyst och drar upp dragkedjan på sin jacka innan han bestämt säger:

– Det här ska inte kunna hända i Sverige. Det här måste utredas och vi måste få svar på hur en så här allvarlig olycka kunnat hända.

Insatsen vid takraset kommer pågå under natten.

30 personer i köpcentrumet

De första larmen till 112 inkom vid lunchtid på söndagen. Omkring 30 personer befann sig då inne i byggnaden.

Minst sex personer var inne på just Intersport.

– Vi uppskattar det till en takyta på 30 gånger 45 meter som rasat in, säger Johan Wickenberg, räddningstjänstens insatsledare i Jämtland.

Tre personer kunde själva ta sig ut från butiken, medan tre personer satt fast bland bråte. De fick räddningstjänsten evakuera.

– De fördes till sjukhus med lindringa skador och har fått lämna sjukhuset nu, säger Wickenberg på söndagskvällen.

Johan Wickenberg, räddningstjänstens insatsledare i Jämtland.

Specialstyrkor från Norge

Den regionala insatsledaren Karl Grove lyfter på de blå polisavspärrningarna innan han kliver ut på trottoaren.

Han sätter armarna i kors och berättar att det var en intensiv räddningsinsats.

– Samtidigt har det varit mycket väntan, eftersom specialstyrkorna från Stockholm och Norge kallats hit för att säkerställa att vi kan arbeta på ett säkert sätt. Vi vill inte att mer tak rasar in när vår personal är där inne, säger han.

Även fjällräddningen har hjälpt till under dagen. Deras sökhundar markerade vid två platser inne i butiken redan under förmiddagen.

– Platserna där hundarna markerat var lättillgängliga för vår personal. Efter att vi sökt vid markeringarna vet vi nu att ingen är kvar just där. Med det sagt är det inte fastställt att ingen är kvar i butiken, förklarar Grove.

Polisen: Utreder arbetsmiljöbrott

Det är fortfarande oklart vad som orsakade att taket rasade in. Men en av räddningstjänstens teorier är att tung snö kan ligga bakom olyckan.

– Det är tur att det skedde under den tidpunkt det gjorde. Många var förmodligen hemma och tittade på Vasaloppet eller skidskyttet på tv, säger insatsledaren Wickenberg och fortsätter:

– Jag vill inte ens tänka på vad som hade kunnat hända om det här inträffat under rusningstid eller inne på ICA.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada. I nuläget finns det ingen misstänkt.

”Det här är inte normalt”

Under de senaste månaderna har flera tak i Östersund rasat in.

Bland annat kollapsade tak till en fordonshall i Brynje, en padelhall i Torvalla och en lagerlokal i området kring Brittsbo – i februari.

– Det är en oroande trend. Så här många tak ska inte rasa in på så kort tid. Det är inte normalt, säger Wickenberg.

Statens haverikommissionStatens haverikommission är en myndighet som har i uppgift att utreda alla typer av allvarliga civila eller militära olyckor. Myndigheten kan använda tillsätta utredningar när det finns risk för allvarlig olycka. har nu tagit kontakt med räddningstjänsten i Jämtland.

– De vill titta närmare på de här olyckorna. Vi behöver titta ur ett större perspektiv på det som hänt. Kanske handlar det om att byggreglerna behöver förändras. Vi kanske också behöver ställa högre krav på fastighetsägares underhållsrutiner.

Wickenberg säger att han förstår om invånare känner sig oroliga över att fler tak ska rasa in i kommunen.

– Med facit i hand har vi än så länge inte drabbats av några som blivit allvarligt skadade eller dött på grund av olyckorna. Men det är resultatet av omständigheter.

Enligt räddningstjänsten finns det inget som tyder på att någon person är kvar bland bråte i butiken i Lillänge köpcentrum – men det är något de vill kunna fastställa.

– Vi kommer fortsätta det här jobbet under natten och egentligen så länge som det behövs, säger Wickenberg.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln