Trumps vrede: ”Jag hatar alla i Vita huset”

Vita huset är i kris – och försöker tygla en president som blivit ”allt mer ofokuserad och förtärd av sitt dåliga humör”.

Det hävdar flera källor inom administrationen och i Donald Trumps parti Republikanerna, skriver Vanity Fair.

Enligt tidningen ska presidenten rent av ha sagt att han ”hatar alla i Vita huset”.

Trump är så opålitlig att han riskerar att ”driva landet in i ett tredje världskrig” – det hävdar i alla fall republikanska senatorn Bob Corker i en intervju publicerad i söndags i New York Times.

Enligt Vanity Fair har senatorns hårda ord mot USA:s president de senaste dagarna skakat om ett redan välskakat Vita huset. Flera källor bland ledande republikaner och Trump-rådgivare beskriver en administration i ständig kris – och där alla försöker tygla en president som blivit ”allt mer ofokuserad och förtärd av sitt dåliga humör”.

En av orsakerna till presidentens vrede sägs vara Vita huset-medarbetarna själva. Enligt två källor nära presidenten ska Trump ordagrant ha sagt till sin säkerhetschef:

– Jag hatar alla i Vita huset. Det finns några undantag, men jag hatar dem!

Satsade på fel häst

Att Donald Trump och hans parti Republikanerna, trots egen majoritet i både senaten och representanthuset, misslyckats med att få igenom sin politik – bland annat inreseförbudet för muslimer och slopandet av Obamacare – sägs också vara roten till presidentens allt starkare vrede.

Donald Trump ska även känna sig förnedrad av att ha satsat på fel häst – och gett sitt stöd till senatorskandidaten Luther Strange som förlorade ett primärval i Alabama för några veckor sedan.

– Förlusten blev ett hårt slag mot hans psyke eftersom han såg hur personkulten spruckit, säger en källa nära presidenten till Vanity Fair.

Även stabschefen vantrivs

Men det är inte bara presidenten själv som verkar må dåligt i Vita huset. Två högt uppsatta republikanska tjänstemän menar att även stabschefen John Kelly vantrivs med sitt jobb – och att enda anledningen till att han ännu inte kastat in handduken är för att förhindra att Donald Trump gör ”ett katastrofalt misstag”.

En tidigare tjänsteman i Vita huset har till och med spekulerat i om huruvida stabschefen och försvarsminister James Mattis diskuterat vad de skulle göra vid händelse av att Donald Trump beordrar ett kärnvapenanfall.

– Kommer de att tackla honom? säger källan till Vanity Fair.

Enligt en källa ska presidentens före detta chefsstrateg Steve Bannon tidigare ha sagt att han tror att Trump bara har 30 procents chans att sitta kvar hela mandatperioden.

Föga förvånande dementerar Vita huset samtliga uppgifter från tidningen.

– Presidenten är på gott humör och hans inställning till dagordningen är mycket positiv, säger en tjänsteman till Vanity Fair.

Publisert:

LÄS VIDARE