EU-förhandlare: Brexitförhandlingar i ”dödläge”

NYHETER

Förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU har hamnat i ett ”dödläge”, uppger EU:s förhandlare Michel Barnier.

Trots två dagars samtal har man inte kunnat göra några framsteg.

– Det är mycket oroande, sa Barnier vid en presskonferens.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
EU:s förhandlare Michel Barnier.

Förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU har i veckan gått in på sin femte runda.

Men trots två dagars samtal har inga framsteg gjorts i fråga om utträdesavgift, som är den första fråga parterna måste enas om.

Enligt Barnier har Storbritannien och EU kommit till ett dödläge i ”den finansiella frågan”, trots att samtalen varit konstruktiva.

– Det är mycket oroande, sa EU-förhandlaren vid en presskonferens vid EU–kommissionens högkvarter i Bryssel.

Kan inte ge rekommendationer

Han kan därför inte ge några som helst rekommendationer till EU-ledare, som möts i Europeiska rådet nästa vecka, om hur samtalen med Storbritannien ska gå vidare till nästa fas.

Däremot tror Barnier att ”avgörande framsteg” kan göras i förhandlingarna inom de kommande två månaderna.

Han berättade vid presskonferensen att det tal som Storbritanniens premiärminister Theresa May höll i Florens för en tid sedan, då hon öppnade för att landet kan betala en avgift under en tidsperiod, förbättrade ingångsläget inför mötet.

– Men den här veckan har Storbritannien återigen sagt att man inte är redo att gå in i detalj på det löftet. Därför har det inte blivit några förhandlingar. Vi fastnade vid tekniska diskussioner, sa Barnier.

”En politisk fråga”

Efter frågan om utträdesavgift är tanken att förhandlingarna ska övergå till att handla om ett framtida handelsavtal mellan EU och Storbritannien, om EU-medborgares rättigheter i Storbritannien och om gränsen mellan Nordirland och Irland.

Storbritanniens Brexitminister David Davis berättade vid samma presskonferens att man trots allt har kunnat tala om delar av de andra faserna, som EU-medborgares rättigheter, med viss framgång.

Frågan om en utträdesavgift för Storbritannien kallar han dock ”en politisk fråga”, som har lång väg kvar.

Brittiska tidningen The Guardians ekonomireporter twittrar att pundets värde har fallit på börsen efter Barniers uttalande om ”dödläge”.

Planen är att Storbritannien ska lämna EU i mars 2019.

Vad är Brexit? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

EU