Pensionsbolaget Allras vd häktas

NYHETER

Pensionsbolaget Allras vd och grundare, Alexander Ernstberger, häktats på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Det meddelade tingsrätten under fredagen.

Även en nära medarbetare till Ernstberger häktas också under fredagen.

Beslutet om att häkta pensionsbolaget Allras vd och grundare Alexander Ernstberger fattades av tingsrätten under fredagseftermiddagen.

Han är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och beslutet kom efter en flera timmar lång häktningsförhandling.

Ernstberger är tillsammans med ytterligare en person huvudägare i Allra, ett bolag som misstänks ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor inom ramen för premiepensionssystemet, genom vidlyftiga och olagliga affärer.

Tingsrätten beslutade också om kvarstad på drygt 242 miljoner kronor, den summa som Pensionsmyndigheten yrkat på. Det är pengar som ska säkras i väntan på en eventuell dom längre fram.

Ernstberger nekar till brott.

Flyktrisk

Aftonbladet kunde igår berätta att det fanns två särskilda skäl till häktning; flyktfara och kollusionsfara – vilket innebär risk att påverka utredningen.

Enligt TT ser tingsrätten en risk för att Ernstberger förstör viktiga bevis i utredningen, men rätten håller inte med åklagaren om att det råder flyktrisk.

Under förmiddagen häktades även en av av Ernstbergers närmaste medarbetare, Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. 

Marcusson nekar till brott.

Levde lyxliv med egen helikopter

Det var i mitten av mars som åklagare valde att inleda en förundersökning mot fondbolaget Allra.

Fem personer i ledningen, däribland de båda huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson, hade då polisanmälts efter flera avslöjande av SvD och Ekot om märkliga omständigheter i bolaget.

Allra misstänks ha lurat spararna på 150 miljoner kronor genom att betala överpriser till en mellanhand när bolagets fonder köpte värdepapper. Flera personer hos mellanhanden, Oak Capital, fick senare toppjobb inom Allra.

Ernstberger och Persson tjänade stora summor på verksamheten och Aftonbladet har tidigare kunnat avslöja hur de levde ett lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljonersklassen – och en egen helikopter.

Ernstberger: Överraskad

Samtidigt hade Allras 130 000 pensionssparare drabbats av dålig avkastning och höga avgifter.

Alexander Ernstberger har tidigare berättat för Aftonbladet att han är överraskad över polisutredningen och misstankarna mot pensionsbolaget.

– Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat, skrev Alexander Ernstberger i ett mejl.

Åklagaren ska väcka åtal i båda fallen senast den 27 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM