Kina: Trumps uttalande ”stämmer inte med fakta”

avNivette Dawod

NYHETER

Trump uppgav i går att Kinas centralbank beordrat alla kinesiska banker att ställa in all handel med Nordkorea.

Uppgifterna tillbakavisas av Kinas utrikesdepartement.

– Så vitt jag vet stämmer inte det med fakta, säger talespersonen Lu Kang.

Foto: REUTERS
Donald Trump.

Det var i samband med de ytterligare sanktioner som Donald Trump meddelade att USA inför mot Nordkorea i går som han också la till att Kinas centralbank beordrat alla kinesiska banker att ställa in all handel med Nordkorea.

– Det var ett djärvt och något oväntat beslut, sa den amerikanska presidenten.

Men Kina, som står för 90 procent av Nordkoreas handel, bekräftade aldrig uppgiften.

Och nu tillbakavisas Trumps uttalande av kinesiska utrikesdepartementet.

– Så vitt jag vet stämmer inte det med fakta, säger talespersonen Lu Kang på en direkt fråga från reportrar vid FN-mötet i New York enligt nyhetsbyrån AP.

Han la också till:

– I princip följer Kina alltid FN:s säkerhetsrådsresolutioner i sin helhet. Vi fullföljer vårt ansvar.

Hårdast någonsin

De sanktioner som FN:s säkerhetsråd beslutade om gällande Nordkorea i förra veckan beskrivs som de hårdaste någonsin. De begränsar försäljningen av naturgas och råolja till Nordkorea och stoppar all textilexport från landet. Däremot fick USA inte igenom sina förslag om ett totalförbud mot Nordkorea att importera olja samt att regimens tillgångar skulle frysas utanför landets gränser.

Istället kom alltså nya sanktioner från USA i går mot personer och företag med affärer i landet. Principen som gäller är att företag med tillgångar i USA som också handlar med Nordkorea kan få sina tillgångar frysta. Det gäller också för internationella banker som gör transaktioner åt Nordkorea.

Tackade Kinas president

– Nordkorea har under alldeles för lång tid tillåtits missbruka det internationella finansiella systemet för att bekosta sina kärnvapen och missilprogram, sa Trump i går.

Det var också i samma tal som han hävdade att Kina hade avbrutit handeln med Nordkorea och tackade president Xi Jinping för det hela.

Men uppgifterna ser alltså inte ut att stämma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Xi Jinping

Nordkorea

USA

Kina