12-åriga flickan skulle räddas från rasmassor – fanns inte

avChristoffer Nilsson

Den 12-åriga flickan ”Frida Sofia” som kämpade för sitt liv i rasmassorna till den mexikanska skolbyggnaden blev en världsnyhet.

Nu står det klart varför flickan – trots en massiv räddningsinsats – aldrig hittades.

Hon existerar inte, enligt myndigheterna.

Jordbävningen i Mexiko hade förödande konsekvenser.

Enligt de senaste uppgifterna har drygt 270 personer bekräftats döda. Många av dem grävdes ut ur rasmassor från kollapsade byggnader.

Myndigheterna har bekräftat att 19 barn och sex vuxna dog i en raserad skolbyggnad i Mexico City, skriver Washington Post.

Nyhetsbolag från hela världen riktade strålkastarna mot skolan och fokuserade framför allt på den 12-åriga flickan ”Frida Sofia” som uppgavs vara levande begravd i rasmassorna.

I tv-sändningar kunde tittarna följa räddningsarbetarnas insats i realtid samtidigt som fler detaljer om flickan blev kända.

Påstods skicka sms inifrån skolan

Det rapporterades att ”Frida Sofia” bland annat skickade textmeddelanden inifrån rasmassorna, fick vätska via nedsänkta slangar och berättade att det fanns fler personer bredvid henne som fortfarande levde.

Tidningar över hela världen, däribland Aftonbladet, rapporterade om den 12-åriga flickans överlevnadskamp.

Det fanns bara ett problem med berättelsen om ”Frida Sofia”.

Den var inte sann, uppger myndigheterna.

– Vi tror inte utan vi är säkra på att det inte var verklighet, säger Angel Enrique Sarmiento vid den mexikanska flottan till AP.

Samtliga elever – levande och döda – har kunnat räknas in, och den enda eleven på skolan som heter Frida låg tryggt och sov i sin säng, uppger mexikanska myndigheter enligt Washington Post.

Ilska efter avslöjandet

I Mexiko har avslöjandet att nyheten om den 12-åriga flickan var falsk lett till bestörtning, skriver AP.

– Människor är arga. Frida var den stora nyheten, säger Esteban Illades, redaktör vid tidningen Nexos.

Lokala journalister har även riktat sin ilska mot myndigheterna.

”Den federala myndigheten sa alltid att det fanns en flicka kvar och att de skulle rädda henne. Nu har de ändrat sin version. Skandalöst”, skriver tv-ankaret Carlos Loret de Mola på Twitter enligt The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM