SD-kvinna anklagar kollega för sexbrott

I kvällens Kalla fakta – ”Hotet inifrån SD” – vittnar flera partimedlemmar om hur larm om missförhållande leder till trakasserier och utfrysning – från de egna partikollegorna.

En av dem som drabbats är riksdagsledamoten Hanna Wigh som nu valt att hoppa av partiet och blir i stället politiskt vilde uppger TV4.

– Livet blev ett stort helvete, säger hon i kvällens program.

Även partikollegan Maddelen Larsson har valt att lämna partiet.

I kvällens Kalla fakta granskas hur Sverigedemokraterna hanterar övergrepp och andra brott inom de egna leden och hur människor som larmar råkar illa ut medan misstänkta brottslingar fortsätter inom partiet.

Kalla fakta har intervjuat flera som slagit larm om interna missförhållanden som sexuella trakasserier och ekonomisk brottslighet.

”Livet blev ett stort helvete”

Riksdagsledamoten Hanna Wigh berättar hur hon, efter att öppet ha berättat om sexuella trakasserier inom partiet, fick veta att hon svikit SD och utsattes för fler trakasserier och utfrysning av sina partikamrater.

– Livet blev ett stort helvete. Jag blev utsatt för extremt mycket smutskastning och kände bara att jag var så värdelös och en skam.

Hanna Wigh berättar även att hon fick en varning av en riksdagskollega på partikansliet i form av ett strypgrepp och ett sexuellt övergrepp.

– Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och tog ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger, berättar hon om övergreppet.

Med rädsla för repressalier har hon valt att inte polisanmäla händelsen.

Wigh: Kan inte vara ett alibi för SD

Nu meddelar Wigh att hon hoppar av SD och blir politisk vilde – den tredje kvinnan som lämnar riksdagsgruppen under mandatperioden.

– Jag kan inte vara ett alibi för Sverigedemokraterna och jag representerar dem inte längre, säger hon till TV4 och fortsätter:

– Den bästa liknelsen är att titta på avhoppare från gäng eller sekter, det är inget man gör lätt. Hela livet hängs upp på Sverigedemokraterna.

Maddelen Larsson, ledamot i Falköpings kommunfullmäktige, upplyste sina partikollegor om ekonomisk förskingring inom partiet. Som svar portades hon från distriktets årliga julfest och blev sedan utfryst.

– Sedan började häxjakten. Det var ren mobbning. Man blängde när man kom in på möten och ingen pratade med mig, berättar hon i programmet.

Även hon har valt att hoppa av partiet i protest mot sexuella trakasserier.

Uppmanades att inte ta några initiativ

Andra personer berättar i programmet att SD har som taktik att utesluta och karaktärsmörda personer som ifrågasätter missförhållandena.

Flera andra kvinnor har också berättat hur de utsatts för sexuella trakasserier av samma man som tidigare trakasserat Hanna Wigh.

Per Vegelow, tidigare biträdande säkerhetschef på SD, berättar i programmet att partiledningen – oavsett om det handlade om misstankar om sexualbrott eller ekonomisk – valde att bortse från oegentligheterna.

”Kommer inte åt honom”

– Jag gjorde så lite som möjligt, det var de direktiv jag fick av min chef. Helst skulle jag inte ta några initiativ alls. Men när partiledningen inte har något intresse av att lösa oegentligheterna så upprepas de ju hela tiden.

Han säger även att en av SD:s riksdagsledamöter, som pekats ut av flera kvinnor för både sexuella trakasserier och övergrepp, är immun i partiet.

– Honom kommer man inte åt. Jag skulle bli hemskt överraskad om man inte kände till detta högt uppe i partiledningen. Han har varit med i så många och är i närheten av den yttersta partitoppen, säger Vegelow.

”Hoppas att det inte är så”

I programmet säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att han aldrig hört talas om att en riksdagsledamot utsatt en partikollega för sexuella övergrepp och hänvisar vidare till partisekreteraren Richard Jomshof som inte heller vill kännas vid uppgifterna:

– Jag får verkligen inte hoppas att det är så. Vi har varit extremt noga med att vi ska behandla varandra väl och inte mobba varandra eller gå bakom ryggen. Vi ska ha ett öppet och transparent parti, säger han i kvällens Kalla fakta.

Aftonbladet har sökt Richard Jomshof och Jimmie Åkesson för ytterligare kommentarer.

Kalla faktas ”Hotet inifrån SD” sänds ikväll, måndag 25 september, klockan 20.00 i TV4 eller på TV4 Play.

LÄS OCKSÅ: Här är största skandalerna inom SD

Publisert:

LÄS VIDARE