Ambassadanställd har stulit 18 miljoner av svenska biståndspengar

NYHETER

En tidigare anställd av Sveriges ambassad i Kampala har erkänt att han stulit 18 miljoner kronor från svenska biståndsmedel uppger DN.

Mannen, som på grund av erkännandet får sänkt straff, måste nu sälja flera fastigheter för att kunna betala tillbaka pengarna.

Den 42-årige mannen från Uganda, som varit anställd av Sveriges ambassad under flera år, har erkänt att han stulit åtta miljarder shilling, motsvarande 18 miljoner kronor, från svenska biståndsmedel skriver DN.

Bedrägeriet ska ha pågått sedan 2007 och byggde enligt tidningen på ett sofistikerat upplägg där mannen skalade bort mindre summor på större transaktioner som gick från ambassadens dollarkonto till shillingkontot.

Mellanskillnaden hamnade sedan på ett annat ambassadkonto som tömdes i smyg av den 42-årige mannen som hade hand om bokföringen.

Därefter tvättade mannen pengarna genom att registrera ett företag som kontrollerades av hans svärföräldrar.

Pengarna har bland annat använts för att köpa tomter, motorfordon, pilgrimsresor och en konstgjord befruktning åt hustrun.

Måste sälja minst tio tomter

Mannens erkännande är, skriver tidningen, en del av en uppgörelse där han utlovats sänkt fängelsestraff mot att han betalar tillbaka pengarna.

– Det känns skönt att vi fick till en uppgörelse. Vid korruptionsmål finns det alltid en risk att pengarna aldrig återfinns och det är viktigt att inte bara kräva fängelse för då kan de skyldiga fortsatt vara rika när de kommer ut, säger den ugandiska åklagarmyndighetens talesperson, Jane Okuo, till DN.

Minst tio fastigheter som mannen och hans anhöriga köpt ska nu säljas så att pengarna kan betalas tillbaka.

En av de största bedrägerierna någonsin

Enligt DN tros bedrägeriet vara bland de största som någonsin genomförts av en enskild anställd vid en svensk ambassad.

Även mannens fru samt hennes föräldrar, har dömts till fängelsestraff för medhjälp. Mannen, som varit häktad i 1,5 år, dömdes till tre års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kampala

Uganda