Storbritannien höjer terrorhotnivån efter t-baneattacken

NYHETER

Storbritannien höjer terrorhotnivån till den högsta möjliga efter fredagens dåd i Londons tunnelbana, rapporterar BBC.

1 av 16 | Foto: Andrew Matthews /PA
Brittisk polis på tågstationen i Paddington, London.

Enligt Theresa May tror man att en ny attack är nära förestående, vilket är anledningen till att terrorhotnivån nu har höjts till den högsta möjliga i Storbritannien.

Premiärministern säger att militären kommer backa upp polisen och att ”allmänheten kommer se fler beväpnade poliser i kollektivtrafiken och på våra gator, för att erbjuda större skydd”.

– Det här är ett proportionellt och klokt steg för extra tillförsikt och skydd medan utredningen fortsätter, säger Theresa May.

Beskedet om den höjda terrorhotnivån kommer kort efter att IS tagit på sig fredagens terrordåd i Londons tunnelbana. Enligt Independent hävdar terrorgruppens propagandakanal Amaq att det var en IS-falang som genomförde attacken.

Det pågår fortfarande en massiv polisjakt efter den eller de som på fredagsmorgonen placerade en hemmagjord ”hinkbomb” i en tunnelbanevagn vid Parsons Greens station, mitt under rusningstrafik.

Polisen: ”Agera instinktivt”

Mark Rowley vid Metropolitan Police säger att man tror att det rör sig om mer än en person bakom dådet, rapporterar Sky News. Enligt BBC var det även Rowley som bad om att få uppbackning av militären, för att frigöra resurser på uppemot 1 000 beväpnade poliser.

I ett uttalande uppmanar han även allmänheten att ”agera instinktivt” om man ser något som väcker oro och ”inte tveka” att ringa polisen, rapporterar BBC.

29 personer skadades i attacken och den efterföljande paniken.

LIVE-RAPPORTERING: Senaste nytt om incidenten i London