Norska kungen dödförklarades: ”Högst beklaglig miss”

Foto: Berit Roald/NTB/TT
NYHETER

”Norge är i sorg. Kung Harald V är död” meddelade Norsk Telegrambyrå sina abbonenter under tisdagsförmiddagen.

Men den norska regenten har inte dött – ”nyheten” skickades ut felaktigt och nu försöker NTB ta reda på anledningen till att misstaget kunde ske.

– Det stämmer inte, kungen är i god form, säger Sven Gjeruldsen, informationsrådgivare på det norska hovet till VG.

Norska journalister möttes av nyheten om kung Haralds död under under tisdagsförmiddagen. Det var den Norska Telegrambyrån, som precis som TT i Sverige skickar ut telegram till redaktioner, som gjort misstaget. Både i de interna systemen på redaktionerna dit telegrammen kommer, och på NTB:s hemsida kungjordes regentens död.

”Norge är i sorg. Kung Harald V är död, xx år gammal. Kungen dog xxxx (dag/datum) (hemma, på sjukhus etc.) klockan xx” står det i texten som publicerades på NTB:s sajt.

Telgrambyrån beklagar kraftigt det som inträffat:

– Det har tyvärr skett en högst beklaglig miss och vi jobbar på att hitta orsaken till att detta kunde ske. Vi beklagar verkligen, säger Ole Kristian Bellaanes, nyhetsredaktör på NTB till VG.

Strax efter meddelandet om kungens död skickats ut till redaktionerna gick en rättelse ut om att nyheten var felaktig. Nyhetsbyrån har också beklagat händelsen för det norska kungahuset som själva snabbt dementerade kung Haralds påstådda död.

– Det stämmer inte. Kungen är i god form, säger Sven Gjeruldsen, informationsrådgivare vid hovet, till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM