Bannon mobiliserar mot Trumps kandidat – stödjer kristen fundamentalist

NYHETER

Donald Trump åkte till Alabama för att kampanja för sin senatorkandidat.

Nu mobiliserar presidentens sparkade chefsstrateg Steve Bannon – och går mot Trump.

Steve Bannon ställer hela sitt medieimperium bakom den kontroversielle domaren Roy Moore.

1 av 4 | Foto: TT
Donald Trump.

På tisdag avgörs vilken republikansk kandidat i Alabama som senare i år kommer få tävla om en plats i senaten, ett så kallat fyllnadsval efter att tidigare senatorn Jeff Sessions utnämnts till justitieminister av USA:s president Donald Trump.

Så sent som i fredags var presidenten själv i Alabama för att tala sig varm för den kandidat han själv stödjer, Luther Strange, en person som i förra chefsstrategen Steve Bannons ögon förkroppsligar det politiska etablissemang han lovat att krossa – även efter att han sparkats från Vita huset.

– Jag drar i krig för Trump mot hans motståndare, sa Bannon till Bloomberg News i augusti.

Nu går Steve Bannon emot presidenten – och kommer kampanja för Luther Stranges huvudmotståndare, den kontroversielle domaren Roy Moore, rapporterar Axios.

Högerextrema sajten Breitbart, som Bannon bossade över innan han började jobba för Trump under presidentvalet 2016, har också gått all-in på stödet till Roy Moore. Enligt en källa nära Steve Bannon ska mobiliseringen dock inte ses som någon kupp mot presidenten – snarare tvärtom.

– Steve ser domare Moore som en stark förespråkare av Trump och de värderingar som han kampanjade för under presidentvalet, säger källan till Axios.

11 september ”ett straff från Gud”

Enligt Politico har Roy Moore gjort sig ökänd för att under hela sin karriär trotsa det politiska etablissemang som Luther Strange representerar – och hans kristna fundamentalism kan locka en betydande del av Alabamas väljare.

Roy Moore kan rent av nå hela vägen till Washington just tack vare sin långa historia av att sätta evangeliska principer före juridiska eder – och sitt trots mot federal auktoritet.

Roy Moore är bland annat övertygad om att endast Gud och en bokstavstrogen tolkning av Bibeln ska ligga till grund för lag och ordning i USA.

Han har även ifrågasatt förra presidenten Barack Obamas amerikanska medborgarskap och påstått att 11 september-attackerna var ett straff från Gud.

Under sin tid som överdomare i Alabama ska han vid åtminstone ett tillfälle ha kallat homosexualitet för ”inneboende ondskefullt”. I ett bifall till ett domslut som nekade en lesbisk kvinnas önskan om att återfå vårdnaden för sina barn kallade han homosexualitet även för ”motbjudande, omoraliskt, avskyvärt, ett brott mot naturen och en kränkning av naturlagarna och av den Gud som vår nation och dess lagar grundar sig på”.

När USA:s högsta domstol 2016 legaliserade samkönade äktenskap beordrade Moore domarna i Alabama att ignorera beslutet.

Leder primärvalet – trots extrema ståndpunkter

Enligt Politico har Moores extrema ståndpunkter lyckats stöta bort många väljare, inklusive republikaner i Alabama. Samtidigt leder han opinionsundersökningarna inför tisdagens primärval – föga förvånande om man ser till hur demografin ser ut i delstaten.

Enligt en undersökning från 2014 gjord av Pew Research Center identifierar sig drygt 86 procent av invånarna i Alabama som kristna. Mer än tre fjärdedelar ser religionen som en viktig del av deras liv. Hälften av invånarna i delstaten identifierar sig som evangeliskt troende och ungefär lika många anser att Bibeln ska tolkas bokstavligt.

Stödet för samkönade äktenskap är också lägst i landet – bara 32 procent. Drygt 6 av 10 Alabamabor anser också att abort bör vara olagligt i alla eller de flesta fall.

– Moores kärnväljare beundrar hans hängivenhet för frågor som de stödjer, förklarar William Stewart, professor i politisk vetenskap på University of Alabama, kandidatens ledning.

Vita huset och topprepublikaner nervösa

Samtidigt uppger Politico att både Vita huset och topprepublikaner nu börjat bli oroliga inför primärvalet. En vinst för Moore skulle kunna bana väg för anti-etablissemangsfalangen hos republikanerna under mellanårsvalet 2018 – som i sin tur kan lyckas köra bort ytterligare topprepublikaner.

– Om vi vinner det här kommer vi kunna fokusera vår energi på att besegra demokraterna nästa år, istället för att bekämpa värdelösa splittringar inom partiet, säger Steven Law, vd för Senate Leadership Fund som spenderat miljoner dollar på valet i Alabama.

ARTIKELN HANDLAR OM