Oro bland elever efter bombhot mot skola

NYHETER

Mälarhöjdens skola i Stockholm bombhotades på tisdagen.

Polisen bedömer hotet som ofarligt, men skolan vidtar säkerhetsåtgärder.

– Barnen är rädda och oroliga, jag kommer att låta dem vara hemma, säger en förälder till elever på skolan.

1 av 2 | Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Ett bombhot har uttalats mot Mälarhöjdens skola i Stockholm på en amerikansk chattsida, det enligt uppgifter från en anonym anmälare till polisen.

Hotet publicerades på tisdagen. Det togs bort inom en halvtimme och gäller för onsdag den 29 november.

– Jag fick information om hotet av en elev som ringde och berättade om det, berättar en förälder som har barn i Mälarhöjdens skola för Aftonbladet.

På tisdagen fick föräldrarna till elever på skolan ett mejl undertecknat skolans rektor, Micael Pettersson. Enligt mejle t har polisen undersökt hotet och dragit slutsatsen att det inte är allvarligt menat, därför kommer skolan ha öppet som vanligt på onsdagen. Ändå, skriver Micael Pettersson, väljer man att vidta extra säkerhetsåtgärder:

”Krisgruppen på Mälarhöjdens skola har gått igenom informationen och vi har bestämt att vidta några åtgärder för att öka vår kontroll och uppmärksamhet. Vi har gått igenom lokaler och kontrollerat dem så att inget okänt finns där. Vidare kommer vi att hålla skolans dörrar låsta under onsdagen och ha personer vid dem så att vi kan kontrollera in- och utpassering. Inga obehöriga kan då komma in på skolan. Extra bevakning av larmbolaget under natten mellan 28:e och 29:e är beställt. Efter ytterligare kontakt med närpolis så kommer också polis att finnas kring skolan av och till under 29:e”

Polisen kommer även finnas på plats på skolan delar av onsdagen.

”Förstår oron”

Mälarhöjdens skola väljer att vidta säkerhetsåtgärderna trots att hotet beskrivs som ofarligt.

– Vi litar på polisens bedömning, men eftersom vi ändå kan göra något för att höja säkerheten känns det dumt att inte göra det, säger Micael Pettersson.

Han förstår att situationen skapar obehag bland elever och föräldrar.

– Det kan skapa en känsla av trygghet hos vissa, och oro hos andra. Eleverna ska veta att de inte behöver vara rädda, vår skola är en trygg plats, säger han.

Den förälder som Aftonbladet är i kontakt med kommer inte skicka sina barn till skolan på onsdagen.

– Barnen är rädda och oroliga, jag kommer att låta dem vara hemma.

Micael Pettersson har förståelse för beslutet.

– Jag är förälder själv, jag tycker att det är begripligt. Vi vill att verksamheten ska pågå som vanligt, men vi kan inte döma någon som känner oro, säger han.

Så har brottsstatistiken förändrats genom åren 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm