Avvärjd regeringskris i Dublin

NYHETER

Irlands bräckliga regering lever vidare sedan landets hårt kritiserade biträdande premiärminister gått med på att avgå.

Samtidigt skapar krisen ännu mer osäkerhet i de redan darriga förhandlingarna om brexit.

Foto: CLODAGH KILCOYNE / X03756

Situationen för Frances Fitzgerald från regeringspartiet Fine Gael blev till sist ohållbar. Irlands tanaiste – den traditionella titel som bärs av den biträdande regeringschefen – har kritiserats hårt för vad hon gjorde, eller snarare inte gjorde, under sin tid som justitieminister.

Fine Gaels ärkerivaler i landets näst största parti, Fianna Fáil, har krävt Fitzgeralds avgång för att hon inte agerade mot försök att misskreditera en visselblåsande polis, trots att hon ska ha känt till saken.

För att undvika ett plötsligt nyval väljer hon nu själv att kasta in handduken.

"Det är nödvändigt att fatta det här beslutet för att undvika ett ovälkommet och potentiellt destabiliserande nyval i denna historiskt allvarliga tidpunkt", skriver Fitzgerald i ett officiellt uttalande.

Därmed lever regeringsuppgörelsen mellan Fianna Fáil och Fine Gael vidare, även om den enligt Fianna Fáils ekonomiske talesperson Michael McGrath testats "till det yttersta".

– Den här krisen skapades av regeringen, inte Fianna Fáil, betonar McGrath i irländsk radio.

De två partierna står egentligen inte så långt från varandra rent politiskt, men har ständigt varit rivaler sedan de stått på varsin sida i inbördeskriget 1922–23.

Regeringskrisen bevisar inte bara hur bräcklig premiärminister Leo Varadkars minoritetsregering är. Den fyller samtidigt på osäkerheten kring förhandlingarna om Storbritanniens kommande utträde ur EU.

Som enda EU-land med en landgräns till Storbritannien har Irland en nyckelroll i brexitdiskussionerna. Ett irländskt nyval skulle innebära att de redan försenade förhandlingarna drar ut på tiden ytterligare. Ur brittisk synvinkel riskerar dessutom ett nyval att leda till en än mer London-kritisk regering i Dublin.

Vad är Brexit? 00:37