Tvingas äta hos barnen – för att pengarna ska räcka

Bibbi Åresson, 93, bor på ett äldreboende, men äter inte där.

Varje dag äter hon lunch hemma hos sina barn – annars skulle pensionen nästan inte räcka.

– Men hur många pensionärer har det så? Det är ju inte alla gamla som har den turen, säger sonen Pelle Åresson.

Det är en varm och solig vårdag hemma hos Pelle Åresson, 67, i Tranås. På köksbuffén i villan står en somrig lunch med kokt skinka, potatis och mimosasallad framdukad. Bibbi Åresson, 93, tar för sig och sedan äter de tillsammans.

Så gör de varje dag.

Bibbi Åresson bor på det kommunala äldreboendet Lövstagården i Tranås. Men hon äter inte där, utan det gör hon hemma hos sina barn.

Alla vardagar bjuder Pelle Åresson, själv pensionär, sin mamma på hemlagad lunch. På helgerna gör hans syster, som yrkesarbetar, samma sak.

– Tänk, vad skulle jag göra om jag inte hade dem, säger Bibbi.

Bibbi glad över barnens stöd.
Bibbi glad över barnens stöd.

Då kom chocken

Efter den rikliga måltiden förmår hon inte äta middag, utan nöjer sig med ett mellanmål på äldreboendet och så frukost.

Det var i somras, när Bibbi flyttade till äldreboendet, som Pelle Åresson noterade hur lite pengar hans mamma skulle få kvar, när alla nödvändiga omkostnader var betalda.

Bibbi Åresson har tilläggspension, änkepension, en liten tjänstepension, garantipension och bostadstillägg.

Efter skatt har hon 12 765 kronor kvar att leva på. Det ska räcka till hyra, omsorgsavgift, grundavgift och mat.

Om Bibbi inte skulle äta hos sina barn, utan inta alla måltider på boendet, skulle hon bli tvungen att betala 3 438 kronor i månaden för maten.

Nu kommer hon undan med en tusenlapp.

– Det är klart att man sparar in pengar, säger Bibbi.

Hon ska även ha råd att betala mediciner, telefon, försäkringar, lite kläder och lokaltidningen, eftersom hon älskar att läsa.

Klockan tio varje dag hämtas hon av sonen Pelle. Sedan äter och umgås de några timmar. Bibbi brukar läsa, titta på tv, gärna snickarprogram, pyssla i trädgården och kratta löv.

– Jag försöker vara till lite nytta, säger hon.

Pelle Åresson tycker att situationen är ”åt helvete”.
Pelle Åresson tycker att situationen är ”åt helvete”.

”Är åt helvete”

Klockan tre bär det av hemåt igen.

– Men hur många äldre har det så, att de kan äta lunch hemma hos sina barn varje dag? Och vad händer om mamma inte skulle kunna äta hos oss längre? säger Pelle.

Insikten om sin mammas och många andra pensionärers ekonomiskt utsatta situation föranledde Pelle Åresson att skriva en debattartikel i Aftonbladet i april. 

– Mamma och jag har satt den här bollen i rullning och det är för att det ska hända något. Jag skrev debattartikeln för att åskådliggöra de flesta gamlas situation – de som inte gjort framstående karriärer i livet, utan levt ett ordinärt svenskt liv.

Pelle Åresson tycker att det är "åt helvete" att en så pass stor pensionärsgrupp i Sverige har så lite kvar att leva på när skatten är betald, att de hamnar under fattigdomsstrecket.

• Bibbi Åresson är en av Sveriges 657 000 pensionärer som får garantipension, för att deras pension annars inte skulle räcka till livets nödtorft. 

• Hon är även en av de 286 000 pensionärer som får kommunalt bostadstillägg (2017), för att de annars inte skulle ha råd att betala hyran.

Bibbi själv hamnar precis över den relativa fattigdomsgränsen, med 80 kronor. Enligt prognosen för 2018 beräknas den till 12 685 kronor i månaden (nettoinkomst) i Sverige.

 – Jag har pratat med andra anhöriga som säger att det är samma situation för deras föräldrar som för min mamma, säger Pelle Åresson.

Vem ska föra alla fattigpensionärers talan? undrar han.

– Gruppen är svag. De är ju inte så talföra de här gamlingarna. De är ganska risiga de som bor på äldreboende.

Efter skatt har Bibbi 12 765 kronor att leva på.
Efter skatt har Bibbi 12 765 kronor att leva på.

”Hur många pensionärer har det så?”

Bibbi Åresson, ett av åtta syskon, gick sex år i folkskola och började arbeta som 13-åring i kiosk. När hennes barn var små var hon hemmafru. Annars arbetade hon på kaféer, i bagerier, skolbespisningar och kök inom äldreomsorgen.

– Hon har jobbat hela livet, i stort sett, men inte heltid.

Sedan 20 år är Bibbi Åresson änka. Hon har fyra barnbarn och sju barnbarnsbarn, som hon gärna vill kunna ge en slant på födelsedagar och vid jul.

Pelle Åresson säger att han själv undsluppit fattigfällan som pensionär, då han som egenföretagare inom fastighetsmäkleri hade den ekonomiska förmånen att kunna bekosta privata pensionslösningar.

– Morsan är bortskämd så till vida att hon blir hämtad, ompysslad och får äta gratis hemma hos oss barn. Men hur många pensionärer har det så? Det är ju inte alla gamla som har den turen, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE