Nordkorea hotar ställa in mötet med Trump

avJenny Rydberg

Nordkorea hotar med att ställa in det planerade mötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump.

Nordkorea tolkar de gemensamma militärövningarna mellan USA och Sydkorea som en övning inför en invasion av Nordkorea, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

Mötet mellan Nordkoreas och USA:s ledare är planerat att äga rum den 12 juni i Singapore.

Men nu hotar Nordkorea att ställa in mötet, på grund av de gemensamma militärövningarna som görs av USA och Sydkorea.

”Den här övningen, som görs i Sydkorea, är en uppenbar utmaning mot deklarationen i Panmunjom och en avsiktlig militär provokation som strider mot den positiva utvecklingen på Koreas halvö”, skriver KCNA, den statliga nyhetsbyrån i Nordkorea, enligt Yonhap.

”USA måste noga överväga ödet för det planerade mötet mellan Nordkorea och USA, i ljuset av det här militära tumultet som de genomför gemensamt med de sydkoreanska myndigheterna”, skriver KCNA.

USA fortsätter planera inför mötet

Från USA:s håll fortsätter man, trots varningen från Nordkorea, att planera inför toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

Under tisdagen sa Heather Nauert, talesperson för USA:s utrikesdepartement, att USA inte fått några andra indikationer från Nordkorea om att mötet inte ska bli av, skriver AFP.

Mötet mellan de två ledarna har varit omskrivet länge. Ett tag spekulerades det i om Sverige skulle bli platsen för ett eventuellt möte, men för några dagar sedan meddelade Donald Trump på Twitter att mötet kommer att äga rum i Singapore.

Drar sig ur planerat möte med Sydkorea

”Vi ska försöka skapa ett väldigt speciellt tillfälle för världsfreden”, har Donald Trump skrivit på Twitter om mötet.

Nordkorea har också ställt in onsdagens samtal med Sydkorea.

Onsdagens möte skulle hållas på hög nivå och vara en uppföljning på mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in den 27 april.

Det mötet var historiskt. Det var det tredje mötet mellan landens ledare sedan kriget tog slut 1953, och det var det första av mötena som ägt rum i Sydkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA