Grannen häktad för mord på träningskompisen Lena, 45

avIsabelle Nordström, Jamshid Jamshidi

ÖREBRO. De bodde grannar i många år, tränade och geocachade ihop.

I dag häktades mannen som misstänks för mordet på Lena Wesström, 45 – trots att tingsrätten inte tyckte att åklagarens bevisning höll för den starkare misstankegraden.

– Han är övertygad om att han inte kommer att bli dömd för något, säger Ingvar Backman, mannens förvarare.

Det har gått över två veckor sedan Lena Wesström, 45, först anmäldes försvunnen av anhöriga.

Polisen misstänkte tidigt att hon förts bort mot sin vilja. Lena Wesströms tillhörigheter fanns kvar i hennes blåa lilla radhus och dörren stod öppen morgonen 15 maj, uppger källor för Aftonbladet.

Samma dag som trebarnsmamman anmäldes försvunnen anhölls den nu häktade mannen och förhördes av polis – men släpptes senare.

Fem dagar senare hittades Lena Wesström död – bakom bullerplanket som skiljer bostadsområdet från vältrafikerade E18/E20. Trots att polisen sökte med hundar i området under flera dagar var det privatpersoner som hittade kroppen cirka 100 meter från radhuset.

1 av 7 | Foto: JERKER IVARSSON
Mannen häktas misstänkt för mordet.

Känt varandra i många år

Under många år bodde Lena Wesström och den misstänkte mannen grannar i villaområdet i Örebro och de har känt varandra länge. De delade intresset för geocaching och så sent som i somras var båda med i arrangörsgruppen för ett event.

De gillade också att åka längdskidor och träna.

När mannen gifte sig för tio år sedan var Lena Wesström, som då var baptistpastor i en lokal församling, vigselförrättare, vilket Expressen först rapporterat om. Sedan i våras ligger han i skilsmässa.

Lena Wesström och mannen har tidigare kommunicerat på sociala medier och gillat varandras inlägg, men innan hon dog hade de avföljt varandra.

Anmälde honom för misshandel

Varför polisen så tidigt riktade blickarna mot den tidigare ostraffade mannen är inte känt.

Grannar beskriver honom som en sportig och trevlig kille som alltid hälsade.

Vad säger han själv om sin relation till Lena?

– Alla vet att det fanns en relation, men hur den såg ut vill jag inte gå in på, säger Ingvar Backman, mannens försvarare.

Men vad som är säkert är att Lena Wesström anmälde mannen för misshandel i januari 2017, visar polisens handlingar. Hon har själv uppgett i förhör att det ska ha skett i hans bil.

Enligt polisanmälan ska han ha lagt sin högerarm om henne och höll fast henne i ett hårt grepp. Han gnuggade sina knogar mot hennes huvud, skriver Expressen.

Hon ska också ha anmält honom för ofredande hösten 2016, men senare lades utredningen ner i november, har Metro rapporterat.

– Målsäganden anmälde ofredande, men ville sedan inte medverka, säger kommissarie Mikael Nyqvist till tidningen.

Efter att mannen släpptes på fri fot för drygt två veckor sedan reste han och kvinnan som på pappret fortfarande är hans hustru på en planerad resa till USA.

Men de kom aldrig så långt. Svenska polisen såg till att de fick inreseförbud i landet och de återvände hem.

Under tiden beslagtog polisen mannens bil som stod parkerad på långtidsparkeringen på Arlanda flygplats. Redan de första dagarna efter Lena Wesströms försvinnande gjorde polisen en husrannsakan hos honom och den stora villan bara några hundra meter från Lenas hus spärrades av.

Källor: Hittat blodiga kläder

Veckorna gick. Ingen var gripen eller ens anhållen i sin frånvaro. Men klockan 11.28 i tisdags, på dagen två veckor efter att Lena anmäldes försvunnen, togs mannen återigen in på förhör.

Sedan dess har polisen pressat honom i förhör efter förhör.

Polisen har hittat blodiga kläder både i mannens bil och bostad, uppger källor för Aftonbladet. I jakten på att snabbt få fram bevis ska en polisbil ha kört fynden i ilfart till Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

Det är inte känt om man fått svar på proverna.

På fredagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingen mot mannen och åklagaren yrkade på sannolika skäl misstänkt för mord. Den misstänkte var klädd i svart långärmad tröja, mörka byxor och sandaler och såg samlad ut när åklagaren läste upp yrkandena mot honom.

Men efter 1,5 timmes förhandling beslutade tingsrätten att det inte fanns tillräckliga bevis för att häkta mannen på den högre misstankegraden, trots att åklagaren lade fram nya bevis under själva förhandlingen.

– Jag tycker inte att bevisningen håller. Den håller inte för sannolika skäl, och den håller definitivt inte för att fälla honom, säger advokat Ingvar Backman.

”Förnekar all inblandning”

Mannen häktades i stället som skäligen misstänkt för mordet. Nu är det upp till åklagaren att få fram bevis för att nå upp till misstankegraden på sannolika skäl – annars försätts mannen på fri fot.

Senast inom en vecka ska fallet upp i rätten igen.

– Han har förnekat all inblandning i försvinnandet och i dödsfallet. Han är övertygad om att han inte kommer att bli dömd för något, säger Ingvar Backman.

ARTIKELN HANDLAR OM