Mobiltelefoner kan ge cancer

Av: Staffan Dickson, Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Farliga som bly och avgaser

Förra året visade visade WHO:s forskning att mobilanvändande inte ökar risken för cancer.

Nu visar en ny studie från samma organisation på motsatsen – mobilerna kan vara lika cancerframkallande som bly och motoravgaser.

Långvarigt mobiltelefonanvändande kan vara cancerframkallande eftersom det innebär en ökad risk för hjärntumörtypen gliom. Det uppger Världshälsoorganisationens (WHO) cancerforskningsorgan IARC.

Inte säkra

WHO säger nu att mobilanvändande kan var lika cancerframkallande som kloroform, bly och motoravgaser, uppger CNN. Men de 31 vetenskapsmän från 14 länder som ligger bakom studien ger ändå inget definitivt besked. Det finns nämligen inte data nog – mobiltelefonerna har inte funnits tillräckligt länge.

– Vårt största problem är att vi vet att det ofta tar flera årtionden innan man ser konsekvenserna av den här typen av exponering, säger Keith Black, doktor i neurologi vid Cedars-Sinais medicinska centrum i Los Angeles, till CNN.

”Värmer hjärnan”

Han jämför strålningen från mobiltelefoner med den från en mikrovågsugn - fast betydligt svagare.

– Strålningen från mobiler gör i enkla termer samma sak med hjärnan som strålningen i ugnen gör med maten - den värmer upp den. Utöver cancer kan vi tänka oss en hel rad andra effekter av mobilanvändning, exempelvis sämre minnesfunktion, säger Keith Black.

Äldre studie visade motsatsen

Den stora Interphonestudien förra året visade enligt WHO att mobilanvändande inte ökade risken för hjärntumörer. Den undersökningen kritiserades eftersom en av de deltagande forskarna visade sig ha en koppling till mobilbranschen.

Publicerad: