Nyheter

Sjuåring död i svininfluensa

Av: 

Victor Stenquist

Louise Lundström

NYHETER

En andra våg av influensan inledd

En sjuårig pojke har avlidit i svininfluensa.

Pojken från Helsingborg tillhörde riskgrupperna och avled på nyårsafton.

Smittskyddsläkare varnar nu för att en andra våg av svininfluensa är på väg.

På nyårsafton avled den sjuårige pojken i sviterna av svininfluensan. Enligt Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne, tillhörde pojken en av riskgrupperna och var tidigare drabbad av allvarliga sjukdomar.

– Just vad pojken led av kan jag inte gå in på, men det rör sig om olika former av kroniska sjukdomar som nedsätter immunförsvaret, säger Per Hagstam till Aftonbladet.

Fem på intensivvård

Den sjuårige pojken var en av totalt fem personer i landet som före nyårshelgen befann sig på intensivvårdsavdelning för akut vård efter att ha drabbats av svininfluensan. Bara i Skåne rapporterades att tre personer var inlagda på intensivvårdsavdelning.

– En av de andra två har lämnat och är förbättrad, den tredje personen låg fortfarande kvar på intenssivårdsavdelning, säger Per Hagstam.

Andra våg inledd

I Sverige har man nu märkt en ökning av antalet fall som konstaterats och en andra våg av svininfluensan har inletts.

– Det här är ju förväntat att det skulle komma tillbaka i en andra våg, det vet man sedan tidigare pandemier. Eventuellt kommer även en tredje och fjärde som blir lite mildare.

65 fall rapporterade

Enligt statistik på Smittskyddsinstitutet (SMI) har totalt 65 personer insjuknat i svininfluensan. Statistiken presenterades i SMI:s influensarapport från 26 december.

– Det kommer säkerligen inte vara så att lika många drabbas i år som förra året eftersom så pass många vaccinerat sig. Men de som man uppmanar ska vaccinera sig är de som är över 65, och yngre som tillhör någon riskgrupp, säger Anders Wallensten, läkare på Smittskyddsinstitutet.

Under vecka 52 insjuknade 23 personer och av de 65 personer som hittills drabbats i den andra vågen var 46 inte vaccinerade mot den pandemiska influensan, enligt SMI.

De personer som vaccinerat sig förra året ska kunna räkna med gott skydd även i år, men tillhör man någon av riskgrupperna så uppmanas man att vaccinera sig med säsongsvaccinet.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter