”Dawit Isaak kan vara död”

1 av 3 | Foto: Dawit Isaak.
NYHETER

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har flyttats från fängelset i Eritrea.

Uppgifterna kommer från Mehari Abraham, exileritreansk samhällsdebattör och journalist.

Flera personer med insyn befarar att Isaak är död.

Uppgifterna är än så länge obekräftade från officiellt håll och det dessutom oklart vart Dawit Isaak istället har flyttats.

Mehari Abraham, exileritreansk samhällsdebattör och journalist vid TV-Zete i Stockholm, uppger att det finns uppgifter som pekar på att Dawit Isaak kan vara död.

– Vi har fått information om att han inte längre finns i sin cell. Han har flyttat eller så finns han inte längre, säger Mehari Abraham till Aftonbladet.

Haft rätt tidigare

De källor som för honom uppgett att Isaak inte längre finns i fängelset har i minst 15 tidigare fall kunnat bekräfta dödsfall i fängelset. Abraham ska ha fått uppgifterna i under oktober månad.

– Det är väldigt trovärdig information enligt min erfarenhet. Han finns inte där i fängelset.

Även riksdagsmannen Arhe Hamednaca (S) med rötter i Eritrea är orolig.

I Radio 1 berättar han om att han fått uppgifter om Dawit Isaak för två månader sedan.

– En person ringde mig och frågade om jag hört att Dawit inte lever längre. Jag blev förskräkt och sa att jag skulle återkomma. Jag kollade med mitt kontaktnät, säger Arhe Hamednaca till Aftonbladet.

"Den är inte sann"

Men han fick inte uppgifterna bekräftade.

– Det har alltid funnits de här rykterna. Nu säger Mehari Abraham där här och han har säkra källor. Jag känner till många som har dött i det där fängelset, journalister som greps med Dawit. Min bedömning är att detta kan vara sant, säger han till Aftonbladet.

Nu kräver han bevis från regimen.

Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson (S) har också känt till uppgifterna om Isaak en tid.

– Den information om Dawit Isaak ska vara död har vi haft en tid. Jag utgår i från att den inte är sann och jobbare vidare, säger Urban Ahlin.

UD bekräftar inte

På svenska UD kan man inte kunnat bekräfta uppgifterna som presenterats i Radio 1.

Anders Jörle, presschef på UD.

– Jag har ingen möjlighet att kommentera det, vi har ingen sådan information här. Det har förekommit sådan uppgifter tidigare.

Känner du till att han ska ha flyttats från fängelset?

– Nej, jag känner personligen inte till det. Vi håller på att ser på om det finns någon information om det internt.

Dawit Isaaks famijl uppger att man inte informerats om de nya uppgifterna.

– Vi har inte hört någonting, säger Bethlehem Isaak till Aftonbladet.

Öka trycket

Jesper Bengtsson på Reportrar utan gränser säger till Aftonbladet att han vill att UD ökar trycket på Eritrea för att för att få information.

Hur ser du på uppgifterna om att Dawit Isaak kan vara död?

– Det är extremt oroväckande, men vad det innebär i nuläget vet vi inte. Då det inte har kommit något som bekräftar informationen om hans öde de senaste sex åren. Alla som har jobbat med det här har varit medvetna om att det kan ha hänt saker med honom som vi inte vet om.
Hur påverkar det ert arbete med att få Dawit Isaak frigiven?

– Det påverkar inget just nu, vi måste fortfarande utgå från att han är vid liv och kan friges. I grunden ändrar det inget, även om det här är väldigt oroväckande, säger Bengtsson.

Isaak greps 2001

Foto: Dawit Isaak.

Dawit Isaak kom till Sverige som 23-åring när kriget drabbade Eritrea. Han blev svensk medborgare 1992 och återvände till hemlandet efter självständigheten.

I huvudstaden Asmara bildade han familj och skrev i egna oberoende tidningen Setit.

I september 2001, efter ett öppet brev till presidenten om mänskliga rättigheter, greps en mängd regimkritiska politiker och journalister.

Sedan dess sitter Dawit Isaak fängslad utan rättegång eller formell anklagelse. Hans fru och tre barn i Göteborg har inte fått träffa honom på tio år.

Dawits hälsa i fängelset är oklar. Han har vårdats på sjukhus minst tre gånger.