Katastrofen har nått Bangkok

NYHETER

Vatten vräkte in mot turistområden

BANGKOK. Under några skrämmande timmar brast de förstärkta vallarna på tre ställen vid floden Chao Phraya i centrala Bangkok.

Vattnet vräkte in mot turistområdet vid Grand Palace, kungens officiella bostad och Thailands mest besökta turistmål.

Katastrofen har nått Bangkok.

Och under de närmaste 24 timmarna kommer också ”megavågen”, som den kallas. Det är en enorm mängd vatten, uppskattningsvis fyra miljarder kubikmeter, som ska nerför floden, genom Bangkok och ut i Siambukten. Samtidigt orsakar tidvattnet ett högt vattenstånd som trycker på utifrån.

Experter säger att vattnet kan stiga med 1, 5 meter ytterligare i Chao Praya där fördämningarna nu redan brustit. Konsekvenserna är lika svåra som ofattbar att förstå. Vattnet ska nå sin högsta punkt lördag.

– Jag var livrädd när vatten bara steg och steg utanför min restaurang, säger Suvana, 48, som driver sitt ställe inne på den berömda Amulettmarknaden, nära Grand Palace.

Hon pekar på en nymurad förstärkning, kanske en dryg meter upp, dit nådde vattnet som högst:

– Men det ska bli ännu värre. Jag ska dock stanna här och skydda min restaurang. Vi pumpar ut vartefter det kommer in.

Försökte täta – förgäves

Aftonbladet var på plats mellan de båda pirarna Tha Chang och Tha Tien när vattenmassorna forsade ut bland turisterna på den gata som löper parallellt med floden upp mot palatset. Vattnet hade en otäck kraft och dränkte området helt på någon timme. Skräp och annan bråte vällde fram på gatorna. Någon hittade en fisk.

Människor drabbades aldrig av panik utan försökte förgäves täta fördämningarna med sandsäckar. Man letade också igenom området så ingen fastnat på marknaden. Turisterna fotograferade översvämningen innan de snabbt tog sig ut ur området.

”Ormar kryper omkring”

Vid piren Tha Chang låg den ordinarie färjetrafiken nere. Inte på grund av vattenmängden i floden utanför att rederiets depå med diesel förstörts av vatten. Tong, 44, har rosa tröja med guldemblem, han säljer bland annat mat och biljetter vid piren:

– Jag berättar att man fortfarande kan hyra egen långsvansbåt flodturer. Men jag säger inget om alla de ormar jag sett krypa omkring här vid piren. Har också sett en jättelik ödla som gömde sig under matstånd.

Premiärminister Yingluck Shinawatra har infört fem helgdagar i de drabbade provinserna, bland annat Bangkok. Detta bland annat för att invånarna ska kunna lämna stan. Dels för att inte skadas av översvämningarna, dels för att det är akut brist på färskvatten och livsmedel i stan. Bilköerna korkade igen trafiken ytterligare.

373 har dött – hittills

Hittills har översvämningarna i Thailand krävt 373 människoliv. Antalet utländska turister har minskat med 15-20 procent senaste tiden i Thailand. Ekonomer räknar också på kostnaderna för landet. Bland annat kommer exportintäkterna att minska med minst tio procent 2011 jämfört med förra året.

Jan Källman