Nu kan du mejla Aftonbladet krypterat

NYHETER

Jan Helin: Det här är ytterligare ett steg i säkerheten

Foto: Nu kan du skicka krypterade mejl till Aftonbladet.

I veckan skakades Sverige av en stor hackerattack.

En attack som bland annat riktade sig mot vissa medarbetare på Aftonbladet.

Nu höjer Aftonbladet säkerheten och ger våra läsare möjlighet att mejla oss även krypterat.

Foto: Jan Helin.

– I går morse när jag satt i morgonsoffan med Fredrik Laurin från SVT:s Uppdrag Granskning fick jag frågan "varför kan man inte mejla krypterat till Aftonbladet?". Det var en mycket bra fråga och nu fixar vi det, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Mejla krypterat

Den läsare som vill vara extra säker kan därför från och med i dag mejla Aftonbladet krypterat till vår tipsmejl 71000.

– Det här är ytterligare ett steg i säkerheten och med det tekniska skyddet som en kryptering innebär blir kommunikationen väldigt säker och det vill vi erbjuda våra läsare, säger Jan Helin.

”Djupt olustigt”

I förrgår när uppgifterna om hackerattacken offentliggjordes på den tidigare Sverigedemokraten William Petzälls Twitterkonto, ett konto som senare också visade sig vara hackat, kunde man snabbt konstatera att ingen hade varit inne i Aftonbladets system.

– Jag tycker ändå att det är djupt olustigt. Det är en obehaglig känsla och i takt med att antalet hackade konton växte, skapades en allt större olustkänsla.

Grundlagstadgat källskydd

Att bland annat mediaföretag och journalister drabbats, är extra allvarligt.

– Det handlar inte om att vi journalister vill göra oss märkvärdiga, utan om att våra uppgiftslämnare omfattas av källskyddet som finns reglerat i vår grundlag. Källskyddet är en extremt viktig demokratisk grundfunktion. Det är viktigt att kunna lämna uppgifter om oegentligheter för publicering utan att bli känd. Konsekvenserna för källor kan annars bli ohanterbara.

Aftonbladets IT-chef Peter Frey försäkrar att man noga har utrett gårdagens uppgifter om hackerattacken.

– Vi har kunnat konstatera att de här kontouppgifterna är flera år gamla och ingen har fått otillbörlig tillgång till innehållet i någon medarbetares mejl. Men vi tar ändå väldigt allvarligt på att kontouppgifterna har kunnat spridas.

Bytt lösenord

Alla Aftonbladets medarbetare uppmanades i går byta lösenord, samt att regelbundet byta lösenord på sitt e-postkonto och att aldrig använda samma lösenord för flera olika tjänster, varken på Aftonbladet eller någon annanstans, som exempelvis Facebook eller Twitter.

– Vi gick ut med information till medarbetarna om att man för säkerhets skull ska byta lösenord, vilket sker kontinuerligt. Vi jobbar också för att alla redaktionella medarbetare på sikt ska kunna ha krypterad mejl, säger Peter Frey.

Han berättar att även privatpersoner kan kryptera sin mejl om de vill.

Men Peter Frey betonar att källskyddat material aldrig varit hotat. Aftonbladets medarbetare har haft olika lösenord på mejl och andra sajter på internet.

Ständiga hot

Aftonbladet är ständigt utsatt för yttre hot, berättar Peter Frey. Det handlar om intrångsförsök, överbelastningsattacker och liknande incidenter vilket gör att vi ständigt har bra beredskap. Säkerhet är ett högt prioriterat kontinuerligt arbete där våra nätverk övervakas av säkerhetsexperter dygnet runt, året runt, och där vi aktivt själva testar och utför attacker på våra tjänster och infrastruktur för att hitta eventuella svagheter. I det arbetet tar vi hjälp av externa säkerhetsbolag som kan tillhandahålla erfarenhet och spetskompetens när det gäller datasäkerhet. Samarbetet med externa säkerhetsexperter är viktigt.

– De har örat mot marken och fångar upp eventuella hackerattacker väldigt snabbt.