Nyheter

S-budget görs om efter kritik

NYHETER

Det blir stora förändringar i S-budgetmotionen efter missnöjet på riksdagsgruppens möte.

Gruppledaren Carina Moberg förnekar dock att hon är i konflikt med partiets övriga riksdagsledning.

Carina Moberg
Carina Moberg

När Socialdemokraternas ekonomisk politiske talesperson Tommy Waidelich presenterade sin och partiledaren Håkan Juholts första budgetmotion på partiets riksdagsgruppsmöte i tisdags var många ledamöter mycket missnöjda.

– Jag tror att vi ska vara självkritiska när vi inte tillräckligt tydligt poängterade att detta var ett arbetsdokument, säger Moberg till TT.

Missnöjet handlade bland annat om att motionen inte innehöll någon höjning av a-kasseersättningen. Andra tyckte att den föreslagna skattesänkningen till pensionärer var för liten och att skattehöjning bara för dem som tjänar mer än 100 000 kronor i månaden var otillräcklig.

Internt mejl

TT: Blir det stora förändringar nu?

– Ja, ja, ja, men det var klart redan från början. Där kan jag tycka att vi var lite otydliga, säger Moberg.

Efter det stormiga mötet skrev hon i ett internt mejl till riksdagsgruppens styrelse: "Vi har en budgetmotion som inte håller måttet vare sig till form eller innehåll." Mejlet läckte ut till medierna.

Moberg förnekar att hon skulle vara i konflikt med Waidelich och Juholt. Enligt henne var mejlet en sammanfattning av hennes intryck och tankar efter riksdagsgruppsmötet.

– Några formuleringar var olyckliga, säger Moberg.

– Jag står så klart, tillsammans med den politiska ledningsgruppen som jag är en del i, bakom arbetsdokumentet.

Öppnare process

Moberg berättar att partiet prövar en ny, mer öppen process för att ta fram budgetförslaget, där fler riksdagsledamöter involveras. Gruppstyrelsen träffades på torsdagen och då togs riksdagsledamöternas synpunkter tillvara, enligt Moberg. Ett extra riksdagsgruppsmöte om budgeten hålls på måndag.

Statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld tror att den mediala pressen på att likt regeringen presentera nyheter ur budgeten vid flera tillfällen drabbar förankringsprocessen i S.

– Det är svårare för ett folkrörelseparti, som måste förankra politiken bättre, säger Bjereld.

TT

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter