Väder

Nu slår åskan till

NYHETER

SMHI: En ny kallfront drar in över västkusten

Åskan är på väg in över landet. Men ännu dröjer värmen kvar.

I dag får Ångermanland och Västerbotten soligaste vädret.

blixtar och dunder Den här bilden togs vid Orsa i torsdags. Sent på kvällen omkom en man i Nås när blixten slog ned i en friggebod.
blixtar och dunder Den här bilden togs vid Orsa i torsdags. Sent på kvällen omkom en man i Nås när blixten slog ned i en friggebod.

Hittills har riktigt soligt väder värmt större delarna av Sverige under helgen. Även om det i nordligaste Norrland varit regn- och åskskurar, var det på flera håll i Norrbotten temperaturer på 28 grader.

Men solen och värmen är på väg bort. SMHI:s prognos visar hur ett oväder är på väg in över västkusten och sydligaste Götaland.

– Den riktigt varma luften är kvar i norra Norrland. En kallfront har passerat, men nu kommer en ny kallfront in över västkusten, säger meteorologen Stefan Flodin.

– Den rör sig upp över landet men försvagas allteftersom. Det blir en del skurar.

Ingen SMHI-varning

De som bor i Närke, södra Dalarna och Härjedalen kommer förmodligen att drabbas värst av åskovädren.

– Det är svårt att säga exakt var skurarna kommer, men där är risken störst, säger Stefan Flodin.

SMHI har inte sett någon anledning att gå ut med varningar om regn- och åskovädren.

Dödsolycka i Nås

Dalarna tros än en gång få mest åska. Sent i torsdags kväll slog blixten ner i en friggebod i Nås. En man som låg och sov på en uppblåsbar madrass, kopplad till en elpump, omkom. Hans en dotter låg också på madrassen och skadades så svårt att hon fortfarande vårdas på sjukhus.

– Flickan är allvarligt skadad, men läget är stabilt. Det går åt rätt håll, säger Michael Marklund på Landstinget Dalarna.

Utredning väntar

Räddningstjänsten kommer nu, i samarbete med polisen, att genomföra en olycksutredning. Mannen ska även genomgå en rättsmedicinsk undersökning, uppger Dalapolisen.

Väder | Aftonbladet

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder