Giffords på plats inför Endeavours uppskjutning

Foto: FÖRSTA BILDERNA Här kliver kongressledamoten Gabrielle Giffords ombord på planet som ska ta henne till Florida.
NYHETER

Hon sköts i huvudet för fyra månader sedan.

Nu har kongressledamoten Gabrielle Giffords för första gången lämnat rehab – för att se maken Mark Kellys resa till rymden.

I onsdags släpptes de första bilderna av kongressledamoten Gabrielle Giffords, som sköts i huvudet vid ett öppet möte i en stormarknad i januari.

På tv-bilderna ser man hur Giffords steg för steg kliver upp för trappan till flygplanet som ska föra henne från Houston till Florida.

"Något hon har sett fram emot"

Kongressledamoten kommer inte att göra några offentliga framträdanden under sitt besök vid Kennedy Space Center. Hon är enbart på plats för att stödja sin make, astronauten Mark Kelly, som ska resa med rymdfärjan Endeavour till den internationella rymdstationen.

– Det här är något hon har sett fram emot länge, säger Mark Kelly enligt nyhetsbyrån AP.

– Hon har jobbat väldigt hårt för att doktorerna skulle tillåta henne att resa.

Får sällskap av svågern

Uppskjutningen skulle ha skett under fredagskvällen, men på grund av tekniska problem stoppades den av NASA. Tidigast på söndag kommer ryndfärjan att lyfta, meddelar NASA.

Giffords har sett sin make bli uppskjuten till rymden två gånger tidigare. Precis som alla andra anhöriga kommer hon att bevittna uppskjutningen privat, med sällskap av Marks döttrar från ett tidigare äktenskap samt makens tvillingbror.

Svågern Scott Kelly är även han astronaut och har precis kommit hem från ett uppdrag.

Obama på plats

Giffords har inte visat sig offentligt sedan hon sköts i huvudet. Under de senaste fyra månaderna har hon fått lära sig att gå och tala på nytt.

Även president Barack Obama kommer att vara på plats tillsammans med sin familj vid uppskjutningen. Det är första gången NASA låter en sittande president närvara vid en uppskjutning.

Nyhetsbyrån AP uppskattar 750 000 personer kommer att bevittna uppskjutningen längs Floridas kust.

Uppskjutningen sker 21.47 svensk tid.