Flickan har vaknat upp

NYHETER

Efter tragedin på Ekerö – nu hoppas polisen att 16-åringen ska kunna berätta vad som hände

Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
fick livshotande skador Det var den 6 januari i år som den 16-åriga flickan hittades med svåra skallskador. Intill låg hennes 17-årige barndomskramrat död. Sedan dess har flickan legat nersövd med livshotande skador. Nu har hon vaknat – men vet fortfarande inte vad som har hänt och varför hon är på sjukhus.

Hon överfölls med hammarslag och låg nersövd med livshotande skador.

Nu har den 16-åriga flickan vaknat.

Polisen hoppas att hon ska kunna berätta vad som hände under det fasansfulla dramat i radhuset på Ekerö.

Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Dramat utspelade sig i ett radhus på Ekerö utanför Stockholm.

Flickan hade mycket svåra skallskador när hon hittades på en soffa i huset på Ekerö utanför Stockholm 6 januari i år. Intill på golvet låg hennes 17-årige barndomskamrat död.

Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker utredarna att pojken misshandlat flickan med en hammare och sedan tagit sitt eget liv – när han trodde att hon var död.

”Har blivit bättre”

På grund av sina livshotande skador har flickan legat nersövd på Karolinska sjukhuset i Solna. Först för någon vecka sedan vågade läkarna väcka henne.

– Hon har faktiskt blivit bättre och vi har kunnat prata med henne. Men hon har fått allvarliga skador i huvudet,

säger åklagare Helena Wigilius.

Hon utreder både mordförsöket på flickan och eventuellt mord på pojken. Men än så länge pekar allt på att de var ensamma i huset. Polisens bästa ledtråd till vad som utlöste tragedin har därför varit de sms som 16-åringen skickade till sin syster. Där skrev hon att stämningen var olustig och att hon ville gå därifrån men inte fick.

Polisen hoppas nu att flickan ska bli så pass mycket bättre att hon kan berätta vad som utlöste det besinningslösa våldet. Men enligt en person med relation till flickan minns hon än så länge ingenting.

Får inte veta något

– Hon vet inte vad som har hänt och inte varför hon är på sjukhus. Hon har fått höra att hon har varit med om en olycka. De kan inte berätta för henne, för det kan framkalla falska minnen.

Trots att flickan gör framsteg vågar läkarna inte ge några besked om hon blir helt återställd.

– De säger att hon är ung och att möjligheten att komma tillbaka är bättre då än om man är äldre. Men det kommer säkert att ta ett år innan de kan säga säkert.

Hoppas på lösning

Åklagare Helena Wigilius har stora förhoppningar om att lösa fallet. Om det går att slå fast att 17-åringen var gärningsmannen, innebär det med största sannolikhet att målet aldrig går till åtal.

– I teorin går det att åtala en avliden person men

i praktiken läggs det alltid ner, säger Helena Wigilius.