Från hjälte till fånge

NYHETER

Julia Tymosjenko döms till 7 års fängelse

Foto: ÖVERKLAGAR Julia Tymosjenko ledde Ukrainas demokratiska revolution. Nu har hon dömts till sju års fängelse efter att ha suttit häktad sedan augusti. På plats i rättssalen fanns Tymosjenkos make, tillika advokat, Alexander Tymosjenko.

Hon var frihetshjältinnan bakom Ukrainas ­demokratiska revolution.

Nu är hon dömd till sju års fängelse.

När domen lästes upp log Julia Tymosjenko – innan hon och resten av Europa fördömde president Viktor Janukovitj.

Rättegången i Ukraina mot den tidigare premiär­ministern och oppositionsledaren Julia Tymosjenko har väckt enorm uppmärksamhet.

Hon har suttit häktad sedan augusti för att ha överträtt sina befogen­heter i samband med ett gasavtal med Ryssland.

Trots att president ­Viktor Janukovitj hävdat att domstolen är oberoende tvivlar ingen på att rättegången är politisk. Tidigare har han flera gånger anklagats för att använda domstolen för att hämnas på sina politiska motståndare.

Och domen som föll i går blev stenhård.

Tymosjenko dömdes till sju års fängelse och ska även ersätta det statliga energibolaget med 1,3 miljarder kronor.

Skarpt fördömande

Omvärldens skarpa fördömande kom omedelbart. 

– Det är totalt oacceptabelt och vi har gjort ett mycket starkt uttalande från Europeiska unionens sida där vi säger att detta kommer att få ­konsekvenser för den samlade relationen mellan EU och Ukraina, sa utrikesminister Carl Bildt till TT.

EU hotar också öppet med att det frihandels- och associeringsavtal som är på gång med Ukraina kommer att ­skjutas upp beroende på vad som händer med ­Tymosjenko.

Jämförde med Stalin

Innan hon fördes ut ur rättsalen i går jämförde Tymosjenko själv processen med det värsta året under Sovjetledaren ­Josef Stalins utrensningar. 

– Det här är ett enormt hårt slag för henne. Hon förbjuds ju även att ha statliga ämbeten under tre år. Det är uppenbart att det finns ett motiv att få bort henne från politiken med tanke på nästa parlamentsval och presidentvalet 2015, säger ­Jakob Hedenskog, forskningsledare på Total­försvarets forsknings­institut.

Kommer överklaga

Nu har den ukrainska oppositionen utlovat demonstrationer till helgen. Tymosjenko kommer även att överklaga till högre instans och eventuellt ta fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

President Janukovitj konstaterar samtidigt att inget ännu är definitivt avgjort och att det finns en högre instans att överklaga till.