Räkna inte med nytt bråk om Fredpriset

NYHETER

Bara de störtade diktatorerna skulle protestera om arabiska frihetsvågen fick priset

Foto: 2010 gick priset till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Kina blev rasande och hämnades på Norge på olika sätt.

De senaste två åren har fredpriset orsakat bråk och kontroverser.

Blir det annorlunda i år?

Den arabiska frihetsvåren borde inte kunna reta någon.

Foto: Obama fick priset 2009.

Norska nobelkommittén är vana att vara i blåsväder. Men frågan är om inte de senaste två åren varit några av de mest turbulenta i fredsprisets historia.

2009 gick priset till USA:s då nytillträdde president Barack Obama som precis beslutat att skicka ännu fler soldater till Afghanistan.

Och vad hade han egentligen åstadkommit i fredsväg?

2010 gick priset till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Kina blev rasande och hämnades på Norge på olika sätt.

Det är lätt att tänka sig att Nobelkommittén gärna vill ha lite mer positiv publicitet kring priset i år.

Hotade

Ett säkert kort vore att ge priset till någon av förgrundsgestalterna för det arabiska upproret. Bara de störtade diktatorerna och andra hotade regimer har något att invända.

Även om folkresningarna i Tunisien, Egypten och Libyen inte haft några tydliga ledare så finns det ändå de som stått ut lite extra.

Som den egyptiske internetaktivisten Wael Ghonim som låg bakom facebooksidan "We are all Khaled Said".

Eller Ahmed Maher och Israa Abdel Fattah som startade 6 April-rörelsen som la grunden för revolutionen i Egypten.

Kanske den tunisiske bloggaren Lina Ben Mhenni. De två senare har dessutom fördelen av att vara kvinnor.

Sociala medier

Mindre troligt är kanske att priset går till sociala medier som facebook eller twitter som också spelade en stor roll för människors möjlighet att kommunicera och samlas.

Nobelkommittén bestämde sig på sitt senaste möte för en vecka sedan. Sedan dess har ordförande Torbjörn Jagland den senaste veckan varit ovanligt frispråkig i intervjuer.

– Arabiska våren är en tänkbar pristagare men det finns andra också, säger han till nyhetsbyrån AP.

Det är nästan så Jagland retas lite när han säger att han är förvånad över att experterna inte listat ur pristagaren redan.

Taktik

– Den mest positiva utvecklingen i världen får priset i år, säger Jagland. För mig är pristagaren rätt självklar så jag är lite överraskad att kommentatorer och experter inte redan nämnt denna.

Han säger vidare att priset inte nödvändigtvis måste gå till en person. Det har lett till spekulationer om att EU som fredsidé är vinnaren. Det vore i linje med Jaglands taktik att ge priset som en uppmuntran för någon att anstränga sig lite extra, som i fallet Obama. Att EU får priset som en uppmuntran att försöka lösa den nuvarande krisen och bevara ett fredligt Europa.

En annan kandidat är wikileaks vars publicering av hemliga dokument avslöjat övergrepp begångna av USA i Irak och Afghanistan. Men kan man ge priset till wikileaks utan att samtidigt ge det till Julian Assange som är misstänkt för våldtäkt i Sverige?

Då kan Jagland räkna med ett nytt ramaskri.

11.00: Årets fredspristagare presenteras