Juholt på Chefdagen

NYHETER

Här talar Håkan Juholt ut om sin kris - på ett seminarie för chefer.

Efter dagens riksdagsdebatt gav S-ledaren sin bild av turerna kring Morgan Johansson och bidragsbluffen.

– Det är helt otänkbart att jag avgår, säger han.

Kort efter partiledardebatten i riksdagen begav sig Håkan Juholt till ett evenamang som tidningen Chef anordnade på Grand Hotel i Stockholm. Han var sedan länge inbjuden som en av gästerna, tillsammans med bland andra Blondinbella.

"Det är fel"

Mycket kom att handla om den senaste dagens turer, som är en följd av Aftonbladets avslöjande i fredags om hans bostadsbluff. Juholt fick även frågan om huruvida riksdagsledamoten Morgan Johansson hade ringt honom innan han i fredags gick ut och stödde förslaget från Ilmar Reepalus om temporära medborgarskap för invandrare. 

– Det fungerar inte så, vi har talespersoner inom alla områden. Jag försöker vara tillgänglig, men det är otänkbart att alla som uttalar sig i en fråga först ringer mig och frågar vad jag tycker. När det gäller frågan om tillfälliga medborgarskap så har jag alltid tyckt att det är fel.

"Otroligt lojala"

I går gick hans assistent Peter Cervin ut och berättade att Håkan Juholt visst kände till att han gjort fel - något han själv förnekat. S-ledaren ville inte rikta kritik mot Cervin, som i morse tog ledigt.

– Mina närmaste medarbetare är de mest lojala som finns på jorden. Ingen skugga faller på någon av dem, de är otroligt lojala. Jag säger bara att man inte ska utgå ifrån att alla spekulationer är korrekta, det kan vara som så att allt inte stämmer.

Han berättade att det är helt otänkbart att han ska avgå.

– Jag har ett väldigt starkt stöd, det finns inte på kartan att jag ska avgå. Det här är ungefär vad jag förväntat mig som partiledare. Det är klart att det här är en väldigt allvarlig situation för partiet, många människor har tappat tron på mig.

"Sticker i ögonen"

Juholt fick sedan frågan om han förstår att det sticker i ögonen att han, som har så hög lön, ändå får bidrag för sin bostad i Västertorp.

– Lönen tror jag alltid sticker i ögonen, oavsett vilket arvode det är, det är bra att det ifrågasätts. Men principen att parlamentet ska stå för ett andra boende för oss som inte bor i Stockholm tror jag de flesta ställer upp på. Jag bor i Oskarhamn, där betalar jag hyra. Jag har sedan 1994 redovisat de kostnader jag har för mitt boende i Stockholm. Jag har hela tiden trott att det var rätt sätt att göra.

Han fick även berätta om det meddelande på Facebook som han publicerade i lördags, som han fått hård kritik för.

– Det där är inte så smart. Jag skrev till mina vänner, samma saker jag sagt till folk jag träffat under dagen. Men det var inte rätt att göra. Det var genialt muntligt, men idiotisk skriftligt. En partiledare ska nog inte finnas på Facebook