Ny utredning ger hopp för barnhemsbarnen

avSusanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Barn- och äldreministern: Detta är något jag känner starkt för

Många som vuxit upp på institutioner har berättat om trauman och övergrepp.

Nu säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) att barnhemsbarnen kan få en ursäkt.

Dessutom bör de barn som behandlats illa på barnhem få ersättning, enligt en utredning som lämnas till regeringen i dag.

Maria Larsson.

– Om jag får förslag om en ceremoni kan jag säga att vi ska genomföra en sådan. Detta är något jag känner starkt för, eftersom jag vet att det är viktigt för de drabbade, säger barn- och äldreminister Maria Larsson till DN.

15.30 presenteras Upprättelseutredningens betänkande "Barnen som samhället svek - åtgärder med anledning av övergrepp och allvarliga försummelser i samhällsvården" av den särskilda utredaren Kerstin Wigzell.

Över 1.000 personer har intervjuats.

Pengar kan dröja

I betänkandet redogör man för hur en upprättelseprocess för dem som utsatts för vanvård ska se ut, samt vad som behöver göras för att övergrepp och allvarliga försummelser ska undvikas i framtiden.

En ekonomisk ersättning till de drabbade kan dock dröja längre, skriver DN.

– Om det finns förslag om kompensation måste remissinstanserna titta på detta och också bedöma om utbetalningar kan ske på ett rättssäkert sätt. Kanske krävs lagändringar, säger Maria Larsson till tidningen.

Undangömda

För barnhemsbarnens del känner sig många svikna av samhället. Johnny Lindén, tidigare aktiv i Stulen barndom, jämför barnhemmen med tvångssteriliseringen och lobotomeringen som förekommit i Sverige.

– Vi är en undangömd del av svensk historia, säger han till DN.

Riksdagsledamot Anita Brodén, FP, anser att man bör ta krafttag och att det fortfarande finns missförhålllanden.

Publicerad: