Här hugger Hitler halsen av helgon

Bild av Hitler upptäckt på franskt kyrkfönster

Kung Herodes har fått Hitlers berömda frisyr på kyrkans fönster.
Kung Herodes har fått Hitlers berömda frisyr på kyrkans fönster.

Hånet mot Hitler var oupptäckt i nästan 70 år.

Men nyligen såg en journalist fönstret i den franska kyrkan där Hitler porträtteras som den blodtörstige kung Herodes.

Det omtalade fönstret finns i kyrkan St Jacques i Montgeron söder om Paris.
Det omtalade fönstret finns i kyrkan St Jacques i Montgeron söder om Paris.

Fönstret målades i juli 1941 och finns i en kyrka i Montgeron söder om Paris. Frankrike var då ockuperat av Hitlers Nazityskland och allt som kunde ses som en skymf av diktatorn förstördes direkt – och upphovsmännen bestraffades.

Hitlers frisyr

Men de berömda glasmästarna, bröderna Maumejean, kom alltså undan med minst ett tilltag. På fönstret syns närbilder hur kung Herodes har fått Hitlers välkända sidbena, men för säkerhets skull är mustaschen inte synlig.

– Gestalten har fått Hitlers frisyr, men hans mustasch har gömts bakom armen för att undvika allvarliga problem, säger Dominique Guerin, pastor i stiftet där kyrkan finns.

I fönsterkonstverket är kung Herodes i full färd med att avrätta den bedjande sankt Jakob, som enligt Daily Mail kan ses som en representant för det judiska folket.

– Väldigt få personer har upptäckt det genom åren. Den okunskapen är helt förståelig. Om du känt till vad som avbildats under kriget skulle du hamnat i väldiga svårigheter, säger historikern Renaud Arpin enligt Daily Mail.

Avrättade gossebarn

Kung Herodes gjorde sig känd som en minst sagt blodtörstig härskare och ska ha varit både maktfullkomlig och ha känt sig hotad. Efter ryktet om Messias återkomst ska han ha låtit avrätta alla gossebarn i Betlehem. Att någon form av politisk symbolik skulle finnas i verket är inte alls osannolik, enligt Arpin.

– De använde sig ofta av politiska frågor som de satte i ett historiskt perspektiv. Det här skulle varit logiskt under ockupationen. Det hade varit ett budskap om hopp och motstånd, säger han.

Publisert: