35 döda i terrorist- attacken

Av: Carina Bergfeldt, Johan Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

180 skadade - varav två britter

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Chockade människor rusar mot utgången efter terrorattacken på Moskvas flygplats Domodedovo.

Moskvas största flygplats, Domodedovo, har tidigare kritiserats för sin bristande säkerhet.

I går dödade en kvinnlig självmordsbombare och hennes manlige medföljare 35 personer – varav minst två utlänningar – i ankomsthallen.

– Han ropade: 'Jag ska döda er alla!', säger ett vittne enligt VG.

35 har dödats, och ytterligare 180 personer har skadats i självmordsattacken som ägde rum vid tjugo i fem på eftermiddagen lokal tid - tjugo i tre svensk tid.

Minst 46 av de skadade svävar mellan liv och död.

– De körde ut skadade på bagagevagnar, säger ett vittne till ryska RBC.

"Jag överlevde"

Enligt ögonvittnen väntade självmordsbombaren bland taxichaufförer och släktingar som skulle ta emot resande som kom i internationella ankomsthallen.

Skador på sårade och dödade tyder på att bomben var fylld med metallskrot.

På tv-bilder från ankomsthallen syns döda människor ligga överallt på golvet. Bagage ligger utspritt bredvid.

– Det var en explosion, ett "pang". Sen såg jag en polis som var täckt av blod. Han skrek: 'Jag överlevde. Jag överlevde!' säger en person intervjuad i rysk radio.

Kvinnlig självmordsbombare

Attentatet på Domodedovo utfördes av två förövare som båda själv dödades, uppgav en rysk säkerhetskälla för nyhetsbyrån Ria Novosti på tisdagen, enligt TT.

– Explosionen inträffade då en kvinnlig självmordsbombare öppnade sin väska. Kvinnan hade sällskap av en man. Han stod bredvid och fick huvudet avslitet av explosionen. Terrordådet gjordes på det sätt som brukar användas av terrorister från norra Kaukasus, sade källan.

Kraftig sprängladdning

Ryska säkerhetstjänsten fick i förväg varning om ett planerat terrordåd mot en flygplats, uppger Ria Novosti.

Bombdådet hade enligt uppgifter en sprängkraft motsvarade 7 kilo TNT.

Den drabbade flygplatsen ligger ungefär fem mil söder om Moskva och har vid upprepade tillfällen fått kritik för sin bristande säkerhet.

Moskva har höjt beredskapen på de två andra stora flygplatserna och bevakar andra offentliga platser, såsom tunnelbanan, för att förhindra ytterligare dåd.

”En sorg, en tragedi”

Ryssland president Medvedev benämner sprängningen som en terroristattack och har ställt in sin resa till Davos.

– Någon måste har ansträngt sig mycket hårt för att bära eller föra igenom en så stor mängd sprängmedel. Alla med koppling till företaget som fattar besluten där, och ledningen för flygplatsen, måste svara på allt. Detta är ett terrordåd. Detta är sorg. Detta är tragedi, sa Medvedev enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Även presidenten kritiserar säkerheten på Domodedovo.

– Det som hände visar att det fanns tydliga säkerhetsbrister, sade Medvedev.

– Alla som fattar beslut där, och flygplatsledningen själva, bär ansvar för detta.

Inga svenskar

Svenska utrikesdepartementet (UD) har ännu inga uppgifter om att några svenskar ska finnas bland de dödade eller skadade.

– Ambassaden i Moskva var i går kväll i kontakt med ryska myndigheter och har inte fått några uppgifter om att svenskar ska ha skadats, men i sådan här situationer kan det ibland ta tid innan man har hela bilden klar, säger Tobias Nilsson vid UD:s pressjour till Aftonbladet.

UD har ännu inte fattat beslut om ifall man kommer att förändra reserekommendationer eller övriga råd för svenska Moskva-resenärer.

Tidigare terrordåd i Ryssland

Oktober 2002. Tjetjenska rebeller tog hundratals personer som gisslan på Dubrovakateatern i Moskva. 170 personer dog.

Juli 2003. Två kvinnliga självmordsbombare spränger sig i luften vid en utomhuskonsert på en flygplats. Ytterligare 15 andra dör och ett 60-tal skadas.

Februari 2004. Runt 40 människor dödas och över 100 skadas vid ett självmordsattentat på Moskvas tunnelbana.

September 2004. Ett 30-tal gisslantagare höll omkring 1 200 barn och lärare som fångar i flera dagar i Beslan. Närmare 340 personer varav 155 barn dog.

Mars 2010. Närmare 40 människor dödas när två kvinnliga självmordsbombare utlöser sprängladdningar i Moskvas tunnelbana. (TT)

Publicerad: