Omhäktning för tre terrorgripna

Foto: GEO TV/krister hansson
Munir Awad är misstänkt för terrorbrott mot danska Jyllands-Posten. Han begärdes omhäktad tillsammans med de andra två misstänkta i Danmark under torsdagen.
NYHETER

Åklagaren vill att de tre män från Sverige som sitter häktade i Danmark för misstänkta terrorplaner mot Jyllands-Posten ska stanna i häkte ytterligare fyra veckor. På torsdagen hålls omhäktningsförhandling i Glostrup i Köpenhamns utkant.

Männen, som greps den 29 december, har genomgående nekat.

– De uttalar sig inte alls i förhören, säger åklagare Helene Schröder till TT.

Ytterligare en man som är misstänkt för inblandning sitter häktad i Sverige.

Omfattande säkerhetskontroller

Kraftigt beväpnade poliser i skottsäkra västar bevakar byretten i Glostrup där omhäktningsförhandlingen med de tre männen genomförs, rapporterar TT:s reporter på plats.

Besökare som vill följa de öppna delarna av förhandlingen får gå igenom en omfattande säkerhetskontroll och måste lämna ifrån sig både datorer och telefoner.

Förhandlingen följs framför allt av svenska mediers utsända, bara en enda dansk journalist är på plats.

Stängda dörrar

Åklagare Helen Schröders krav på att få hålla förhandlingen bakom stängda dörrar väckte protester.

Målet är av stort allmänintresse och det är viktigt för omgivningen att kunna värdera hur stark bevisning som finns för de påstådda terrorplanerna, framhöll en journalist från tidningen Politiken. Men domaren sade:

– Jag hör vad du säger, men jag går på åklagarens linje. Det kan komma fram uppgifter som inte får offentliggöras, för då riskeras utredningen.

Inga anhöriga eller vänner

Inga anhöriga eller vänner till de tre misstänkta männen var på plats, däremot ett massivt polisuppbåd. En av de misstänkta satt med ansiktet i händerna innan förhandlingen skulle börja, en annan kastade förstulna blickar mot åhörarna. De såg vaksamma ut, rapporterar TT:s reporter.

Fortsatt häktade

Männen ska vara fortsatt häktade i fyra veckor. De ska hållas isolerade, har byretten i Glostrup beslutat.

TT