Morden på Utøya

Barnens telefoner ringer fortfarande

Av: 

Esbjörn Sandin

NYHETER

Anhörigas sista hopp vibrerar i ID-boxarna

Då och då hörs en vibration eller en signal inifrån en liten vit box hos kriminalpolisen i Oslo – en mobiltelefon fångar de anhörigas sista, försvinnande hopp.

Samtidigt vaknar skottskadade ungdomar som varit nedsövda sen massakern.

– De frågar efter sina vänner, säger överläkaren Pål Aksel Næss.

Längs ena väggen i mötesrummet på kriminalpolisens högkvarter står vita plastlådor staplade i rader.

En del boxar har bara nummer, andra namn. Men de innehåller alla personliga tillhörigheter, mobiltelefoner och svar på prover tagna av terrorns offer.

Ibland – mitt i identifieringsarbetet – hörs en vibration, eller en ringsignal. Någon hoppas kanske att just deras barn, vän, förälder eller syskon på något mirakulöst sätt har klarat sig.

”Kommer så nära inpå”

– Det är en lite märklig upplevelse, som man kanske inte skulle tänka på så mycket i vanliga fall. Nu kommer det så nära inpå, man får känslan av att det inte var länge sen det här hände, säger ID-gruppens chef Per Angel till norska Dagbladet.

Redan på Utøya, när polisen samlade ihop de ihjälskjutna, ringde anhöriga de dödade ungdomarna i hopp om livstecken. Och på Brynsengveien i utkanten av Oslo där identifieringen pågår, har det fortsatt.

Men i takt med att arbetet närmar sig sitt slut dör också hoppet hos anhöriga till saknade. Namnen på 57 av 68 offer på Utøya har offentliggjorts, och i helgen beräknas alla vara identifierade.

Även om Per Angel och hans cirka 50 medarbetare är vana vid tragedier, är den här gången speciell.

– Det är annorlunda. Det är resultatet av en medveten handling från en person. Det lämnar oss inte. Men jag tror inte att det kommer gå upp för någon av oss förrän om ett par månader.

På traumaavdelningen på Ullevåls sjukhus är hoppet mer levande. Här vårdas fortfarande 15 unga för svåra skottskador, en del nedsövda sen i fredags. Vissa har opererats upprepade gånger eftersom massmördarens kulor splittrats inne i kropparna och därför orsakat svåra vävnadsskador.

Blodbadet på näthinnan

När de skadades tillstånd förbättras väcks de – ofta med blodbadet på näthinnorna.

– De är väldigt angelägna att få veta hur de gått för deras vänner. Vi håller oss alltid till sanningen, och de har många frågor, säger överläkaren Pål Aksel Næss till Dagbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik