Skinnarmo: Klä dig i flera lager

avSofi Tagesson

NYHETER

Om det är någon som vet hur du klär dig bäst i kylan så är det Ola Skinnarmo. Som äventyrare har han vistats ute i betydligt kyligare väder än det vi har nu.

Ola Skinnarmo, äventyrare.

– Först och främst så blir man inte varmare av att gnälla. Det är vinter och det är kallt, och det ska vi vara glada för, säger han.

Ola Skinnarmo har vistats mycket ute i kyla, bland annat har han skidat till nordpolen.

Flera lager kläder

– Då hade jag bara två underställ och skalplagg över på mig. Eftersom jag drog en pulka hela tiden höll jag mig varm ändå, säger han.

Och det är just det där med flera lager som är det viktiga när du klär dig för att inte frysa. Mellan de olika klädlagren samlas luft som isolerar och håller dig varm. Dessutom kan du lätt anpassa din klädsel och klä av dig ett lager om du blir för varm.

– Du kan också ta av dig mössan eller dra upp tröj- och jackarmarna för att släppa ut överskottsvärme, säger Ola Skinnarmo.

Skinnarmo rekommenderar att du klär dig i ett bra ullunderställ. Över det kan du ha ytterligare ett, eller en tröja och byxa i fleece. Allra ytterst klär du på dig skalkläder som är vind- och vattentäta och samtidigt andas, till exempel i goretex.

Huvudet prioriteras

– Sedan är det så att kroppen prioriterar att hålla huvudet varmt, så skaffa dig en ordentlig mössa som är både varm och vindtät, säger han.

Eftersom kylan också kommer underifrån är det viktigt att du har ordentliga skor på fötterna. Skaffa ett par med en rejäl sula och stoppa en ullsula i dem.

– Även här gäller lager på lagerprincipen. Ha en tunn ullsocka innerst och en tjockare utanpå. Det gör också att du inte får skoskav lika lätt, säger Ola Skinnarmo.

Händerna då. Vindtätt och flera lager gäller även här. Vind- och vattenavvisande ytterst och isolerande foder.

– Tumvantar är det bästa. Med fingervantar isoleras fingrarna från varandra och blir kallare.

Tips till föräldrar

När sportlovet nu är i full gång får du som är förälder och kanske står och tittar på ditt barns sportutövande på isen eller i backen inte glömma bort att hålla dig varm. Förutom ordentliga kläder har Skinnarmo ytterligare ett tips till er:

– Se till att stå på någonting. En tidning eller ett sittunderlag isolerar, säger han.