Pilot: ”Jag flög legosoldaterna”

Av: Camilla Sundell, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler militärer uppges desertera från Libyen

Två libyska krigsfartyg ligger utanför Malta i Medelhavet.

Kaptenerna ombord ska ha vägrat lyda order att attacker sitt eget folk, enligt uppgifter till al-Jazira.

Samtidigt berättar en pilot att han flugit blodtörstiga utländska legosoldater till Benghazi.

Det är oklart vad fartygen har för mål, men det ryktas att besättningarna är på väg att desertera. Det italienska flygvapnet uppges följa utvecklingen noga och har skickat flera plan som cirkulerat omkring fartygen.

I går hoppade två libyska stridspiloter av i just Malta. De ska ha vägrat utföra ordern att bomba demonstranterna och i stället flugit till Malta i varsitt Mirageplan.

Det kommer också rapporter om officerare i Libyen som vägrar följa order att attackera folket.

”Jag flög legosoldater”

I stället verkar den allt mer desperata Gaddafi-regimen använda sig av inhyrda muskler.

En libysk pilot berättar för al-Jazira att han under vapenhot tvingades flyga en grupp utländska legosoldater till staden Benghazi. Enligt piloten skulle legosoldaterna döda alla de såg.

Legosoldater ska härja även i huvustaden Tripoli, som enligt vittnen förvandlats till en blodig kyrkogård.

En invånare berättar att döda människor lämnats på gatorna och att skott avlossats mot ambulanser för att människor ska lämnas att förblöda till döds.

Andra vittnen säger att demonstranter har eldats upp levande av inhyrda legosoldater.

Propagandakrig

Kampen om Libyen utkämpas dock inte enbart på gatorna. Det pågår samtidigt ett propagandakrig där regimen försöker förmedla intrycket att upproret är på väg att dö ut och att allt är under kontroll.

– Lugnet sprider sig nu över landet. Säkerheten återvänder, sade en regeringstalesman under en presskonferens sent på tisdagskvällen.

För att blidka folket utlovade han höjda löner, nya friare lagar och en utredning av våldet. Enligt talesmannen kommer representanter från EU vara välkomna i utredningskommittéen.

– Den kommer att avslöja sanningen om de falska dödssiffror som utländska medier publicerat.

Vädjar till klanledarna

I ett försök att samla större styrkor gav talesmannen också en möjlighet för de klan- och stamledare som gått med i upproret att återansluta sig till Gaddafi. Tidigare har de kallats förrädare, men nu visar regimen förståelse.

– Vi kallar på de stammar som tvingats attackera polis och militär för att kunna beväpna sig för att försvara sig mot gängen på gatorna.

Avhoppen från Gaddafis regim har varit många. Inte bara militärer och klanledare har anslutit sig til revolutionen, utan även höga diplomater. På tisdagskvällen tillkännagav Libyens inrikesminister Abdul-Fatah Younis att han avgår och ansluter sig till demonstranterna, rapporterar al-Jazira.

Younis uppmanade militären att göra detsamma.

Strax före midnatt fördömde FN:s säkerhetsråd våldet mot demonstranter i ett uttalande. Rådet kräver också att våldet upphör omedelbart och att de ansvariga ställs inför rätta.

Publicerad: