Årtusendets längsta månförmörkelse

Av: Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

På onsdag kväll inträffar 2000-talets längsta månförmörkelse så här långt. Men så här på sommaren kan den bli svår att se.

– Det är en total månförmörkelse, men himlen är ljus och månen står lågt, säger astronomen Dan Kiselman.

I morgon, onsdag, inträffar den första av årets två månförmörkelser. Det handlar om en total månförmörkelse, och skådespelet kommer att kunna följas i Europa, Asien, Mellanöstern, Afrika och Australien.

Om du bor där du har turen att ens kunna se månen vill säga.

– Månen går upp väldigt lågt över horisonten, och det – i kombination med att himlen är så ljus – gör att det gäller att hitta rätt ställe att se den från, säger Dan Kiselman.

Den längsta på elva år

Morgondagens totala förmörkelse är den längsta under 2000-talet så här långt, med totalt 100 minuter av total förmörkelse. Så lång har en månförmörkelse bara varit tre gånger tidigare under de senaste 100 åren.

– Månen kommer att befinna sig i jordens skugga, och se dunkel och rödaktig ut, säger Dan Kiselman.

Månen står lågt

Men, eftersom det är nära midsommar i Sverige innebär det att solen står högt på himlen, och månen lågt. Vi skandinaver kommer också att missa inledningen – eftersom skådespelet börjar innan månen har gått upp här. I Malmö går månen till exempel inte upp förrän 21.44 i morgon, alltså en bit in i den totala förmörkelsen. Men för de som lyckas kan det bli en upplevelse.

– Det är en utmaning för entusiasten att försöka se den, säger Dan Kiselman.

Men redan den 10 december får vi chansen igen. Då är det dags för nästa totala månförmörkelse.

Publicerad: