Årtusendets längsta månförmörkelse

avSofi Tagesson

NYHETER

På onsdag kväll inträffar 2000-talets längsta månförmörkelse så här långt. Men så här på sommaren kan den bli svår att se.

– Det är en total månförmörkelse, men himlen är ljus och månen står lågt, säger astronomen Dan Kiselman.

I morgon, onsdag, inträffar den första av årets två månförmörkelser. Det handlar om en total månförmörkelse, och skådespelet kommer att kunna följas i Europa, Asien, Mellanöstern, Afrika och Australien.

Om du bor där du har turen att ens kunna se månen vill säga.

– Månen går upp väldigt lågt över horisonten, och det – i kombination med att himlen är så ljus – gör att det gäller att hitta rätt ställe att se den från, säger Dan Kiselman.

Den längsta på elva år

Morgondagens totala förmörkelse är den längsta under 2000-talet så här långt, med totalt 100 minuter av total förmörkelse. Så lång har en månförmörkelse bara varit tre gånger tidigare under de senaste 100 åren.

– Månen kommer att befinna sig i jordens skugga, och se dunkel och rödaktig ut, säger Dan Kiselman.

Månen står lågt

Men, eftersom det är nära midsommar i Sverige innebär det att solen står högt på himlen, och månen lågt. Vi skandinaver kommer också att missa inledningen – eftersom skådespelet börjar innan månen har gått upp här. I Malmö går månen till exempel inte upp förrän 21.44 i morgon, alltså en bit in i den totala förmörkelsen. Men för de som lyckas kan det bli en upplevelse.

– Det är en utmaning för entusiasten att försöka se den, säger Dan Kiselman.

Men redan den 10 december får vi chansen igen. Då är det dags för nästa totala månförmörkelse.