Vännerna om Per Oscarsson

”Sin generations störste skådespelare”

Alexandra Rapaport, 39, skådespelerska:

– Det här är hemskt. Han är en god människa, jättefin kollega, rolig, smart, kvick och varm.

Johan Rabaeus, 63, skådespelare:

– Jag är chockad, det här är fruktansvärt. Han är en av de där inspiratörerna och ledstjärnorna. Han var dessutom en väldigt kärleksfull kollega när man arbetade med honom.

Sven Wollter, 76, skådespelare:

– Det är tungt. Vad svårt. Jag visste att han varit sjuk och haft det svårt en tid. Men det här är ju en fruktansvärd olycka. För många av oss i branschen var Per en stor förebild. Vi blev också goda vänner. Han var sin generations störste skådespelare och en väldigt vänfast och god människa. Han var djupt originell. Jag är djupt chockad av detta.

Thomas Hanzon, 48, skådespelare:

– Han har ju varit en av våra mest fantastiska och egensinniga konstnärer, från det klassiska till att han klädde av sig i ’Hylands hörna’ och i sina rolltolkningar, i sitt sätt att spela. Han har inspirerat så många i en hel generation.

Lil Terselius, 66, skådespelare:

– Jag har alltid beundrat honom och minns honom som en vacker och säregen skådespelare.

Bertil Norström, 87, skådespelare:

– Det var en säregen kille som gick sina egna vägar. Han var väldigt stark åt det hållet och gjorde saker som inte var populära. Han var djärv. Som skådespelare var han fullkomligt suverän, och som person och kamrat var han mycket trevlig att prata med. Verkligen en av de mest färgstarka skådespelarna någonsin.

Johannes Brost, 64, skådespelare:

– Han var en fantastisk människa och skådespelare. Min mor jobbade med honom. Han var en stor och mycket originell skådespelare. Gud vad hemskt. Jag är säker på att hela skådespelarsverige saknar honom.

Gunnel Fred, 55, skådespelare:

– Jag har starka minnen av honom från när jag var barn men jag arbetade aldrig med honom. Han har betytt väldigt mycket för skådespelandet i Sverige, han var ju en person som gick in i uppgiften med mycket stor inlevelse.

Anita Wall, 70, skådespelare:

– Jag minns honom som en av våra bästa skådespelare genom tiderna, en helt underbar person. Hans Hamlet är oöverträfflig.

Hans Klinga, 61, skådespelare:

– Han har betytt oerhört mycket för mig. Jag har följt hans karriär ända sen jag var liten. Han var en oerhörd skådespelare med sitt aparta och udda sätt att spela teater. Han gick sin egen väg och var en särling. Jag hade honom på Dramaten som föreläsare för skådespelarna och han gjorde stor succé kan jag säga. Det var synd att han inte arbetade mer på Dramaten. Han hade svårt att inordna sig och levde liksom i sin egen värld.

Lia Boysen, 44, skådespelare:

– Han var en fantastisk skådespelare och en egen konstnär. En otrolig tillgång för kulturen med sin egenhet.

Rafael Edholm, 46, skådespelare:

– Vi möttes i Överkalix under inspelningen av ”Järngänget”. Han spelade min pappa och har sen dess en stor plats i mitt hjärta. Vi tyckte om varandra.

– Mina tankar går till hans anhöriga. Han var den bäste i sin generation och det var en ära att få jobba med honom.

Björn Granath, 64, skådespelare:

– Han har alltid varit med, han har betytt otroligt mycket för mångas utveckling. Han var alltid modig och i framkant.

Clarie Wikholm, 66, skådespelare:

– Han var en väldigt god vän och kär kollega, och mycket fin person. En galning och en tokstolle med humor. Det gör väldigt ont för oss som känner honom att höra att han avlidit, oerhört sorgligt.

Leif Andrée, 52, skådespelare:

– Per gjorde aldrig en tagning likadan två gånger. Han var så oerhört lekfull och levande, farbrorn. Det var en ära att få arbeta tillsammans med honom. Vissa gånger var det som att spela tennis med Björn Borg.

Marika Lagercrantz, 61, skådespelare:

– Vi hade så roligt mellan tagningarna när vi jobbade ihop. Per lekte, var respektfull mot alla människor omkring sig och hade inte ett uns av förakt i sig. I hela hans väsen fanns humanismens princip, han var en tänkande själ och inget mänskligt var honom främmande.

Rolf Lassgård, 55, skådespelare:

– För mig är han en ikon, inte bara som skådespelare utan även som människa. När jag fick möjlighet att över huvud taget få vara i närheten av honom var det fantastiskt.

– Jag upplevde honom som en otroligt irrationell person i positiv bemärkelse, en person som hade väldigt nära till fantasin och kunde ge en speciella impulser.

– Otroligt ödmjuk, otroligt berikande person. En oförglömlig skådespelare. Man kände sig fri av att arbeta med honom.

Malin Berghagen, 44, skådespelare:

– Jag såg upp till honom redan när jag var barn, och när jag väl fick jobba med honom var det helt fantastiskt. Jag känner en sådan innerlig tacksamhet att jag fick möjlighet att träffa honom och prata med
honom.

Tomas Bolme, 65, skådespelare:

– Han var en av de största vi haft under de senaste 60 åren. ”Kan du vissla Johanna?” är en klassiker som kan gå hur många gånger som helst. Det var en öppen, kul och väldigt intensiv skådespelare.

Claes Månsson, 60, skådespelare:

– Han är en människa som jag beundrat i alla år – från det att jag som 10-åring såg honom på tv-teater på 60-talet. I uppsättningen av Shakespeares ”Trettondagsafton” spelade han rollen som baron Andreas Blek af Nosen – väldigt speciellt och väldigt bra. Som i allt han gjorde.

Lars Brandeby, 65, skådespelare:

– Det var ett av mina stora ögonblick att få spela mot den mannen. Han var kusligt bra och trevligare person fick man leta efter. Han gick alltid runt och hälsade på alla i teamet. Alla!

– Han var en lysande skådis och en oerhört ödmjuk person. Att förlora honom är en stor förlust.

Kim Anderzon, 67, skådespelare:

– Det är otroligt tragiskt. Per var en fantastisk skådespelare. Han är bland det bästa vi har haft i Sverige. Jag hade förmånen att jobba med honom några filmer. Framför allt ”Göta kanal”, där var han helt outstandning.

Allan Svensson, 62, skådespelare:

– En stor skådespelare och en ödmjuk människa. Han utgjorde en alldeles egen nisch i svenskt skådespeleri.

Philip Zandén, 56, skådespelare:

– Vi gjorde lite filmer tillsammans och det var ett stort äventyr att arbeta med honom. Han överraskade dig oavbrutet. Det är det absolut bästa man kan säga om en skådis. Han hade känsla för ögonblickets konst och var mästare på det. En underbar kompis och arbetskamrat och otroligt överraskande människa.

Shanti Roney, 40, skådespelare:

– Jag mins Per som en av de riktigt stora skådespelarna. Han var en väldigt snäll person.

Krister Henriksson, 64, skådespelare:

– Han var ett ideal och en rebell när man kom in på scenskolan. Det är otroligt tragiskt att han är borta, men vi får tacka för den stund vi fick njuta av honom

Lars Lind,75, skådespelare:

– Jag minns honom som en lysande och totalt egen skådespelare. Jag såg hans Hamlet på 50-talet, det var en fullständigt omtumlande upplevelse. Jag minns honom också som en fantastiskt ödmjuk och snäll kille.

Meta Velander, 86, skådespelare:

– Han var en fantastisk kille som säkert hade mycket kvar att ge. Han var rolig och fantastisk och hade en särskild begåvning redan i ungdomen. En strålande skådespelare och en underbar kille med en särskild humor.

Ingvar Hirdwall, 80, skådespelare:

– Han var en ödmjuk och snäll människa. Inte alls en diva – trots att han kunde ha tagit sig de rättigheterna om han velat.

– När jag kom in på elevskolan i Göteborg 1957 var Per Oscarsson en stjärna. Men en egensinnig sådan, han avbröt Hamlet för att fotvandra till Paris. Det var ganska nytt att en anställd tog sig sådana friheter.

– Han var en tongivande svensk skådespelare, modig i sina framträdanden men aldrig spektakulär. Ta bara en sån sak som avklädnaden i ”Hylands hörna” på annandagen 1966. Att han vågade! Han hade ett seriöst budskap. Det hedrar honom.