Nyheter

Uttalande från USA:s centralbank

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Klockan 20.15 släppte USA:s centralbank ett uttalande efter sitt sammanträde.

Banken uppskattar nu att konjunkturen varit betydligt svagare under 2011 än tidigare prognoser – och behåller som väntat räntan på 0-0,25 procent.

New York-börserna vände omedelbart nedåt efter uttalandet från centralbanken – men gick sedan upp igen.

I uttalandet säger centralbanken också att den väntar sig en långsammare återhämtning än tidigare beräknat och att arbetslösheten endast kommer att sjunka gradvis.

Banken säger vidare att den väntar sig att behålla ”exceptionellt låga nivåer på räntan åtminstone till och med mitten av 2013”.

I sitt uttalande sa banken också att den diskuterat att använda ytterligare verktyg för att stimulera ekonomin, och att den kommer att fortsätta följa utvecklingen och använda sådana verktyg om det blir nödvändigt.

Banken avstod dock från att påbörja en ny omgång av obligationsköp för att ytterligare hålla nere räntan och öka mängden pengar i ekonomin.

New York-börserna vände först ned efter uttalandet från centralbanken, men steg senare och slutade kraftigt uppåt: Dow Jones gick upp 4,0 procent och Nasdaq gick upp 5,3 procent. Därmed tog börserna igen majoriteten av de stora fallen i går.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: