Nyheter

Stämman gav Lööf segern

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Nej till kvoterad föräldraförsäkring

Annie Lööf kan pusta ut – hon har nu vunnit sin första seger. 

Förslaget om en kvoterad föräldrarförsäkring blev inte verklighet på stämman i Åre. 

Tidigare har den nya partiledaren gått emot sin partistyrelse i frågan.

Annie Lööfs falang vann striden om den kvoterade föräldraförsäkringen.

En av de stora kuggfrågorna inför Centerpartiets stämma i Åre var den om föräldrarförsäkringen. I augusti blev det känt att partistyrelsen ville att partiet skulle anta ett förslag om att försäkringen skulle kvoteras lika mellan föräldrarna, det vill säga att de skulle tvingas ta ut hälften av föräldrarledigheten var.

Tog ställning mot styrelsen

Tanken var att kvoteringen skulle införas gradvis. Men det rådde ingen enighet i partiet, som istället var splittrat i frågan. Annie Lööf, som då fortfarande inte valts till ny partiledare, var en av dem som var emot förslaget. Hon sa att hon var emot kvotering och att det borde vara upp till föräldrarna själva att bestämma vem som ska stanna hemma med barnen.

Kan andas ut

När stämman i dag röstade i frågan fanns alltså en risk att C skulle rösta emot sin egen partiledare, redan på hennes andra dag på jobbet. Men Annie Lööf kan andas ut, hennes falang vann striden. I stället för en kvoterad försäkring röstade stämman i stället igenom att partistyrelsen förvisso ska arbeta fram ett förslag som ska ha som mål att föräldrarna är hemma lika mycket, men ordet kvotering är bannlyst från arbetet. I stället ska till exempel ekonomiska styrmedel kunna användas för att nå målet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: