Svenska flygblad sprids över Tripoli

Svensk försvarstrupp sprider flygblad och sänder radio över Libyen

Överste Fredrik Bergman informeras om arbetet med flygblad av förvaltare Sara-Josefina Holby. Bilden är från i början av augusti.
Överste Fredrik Bergman informeras om arbetet med flygblad av förvaltare Sara-Josefina Holby. Bilden är från i början av augusti.

Tio personer från svenska försvaret utför pr-kampanjer i Libyen.

– Det är en häftig känsla att ta fram en produkt som trycks i över en miljon exemplar och sprids som ett regn från himlen, säger Sara-Josefina Holby som ingår i teamet.

Johan Brolin, pressansvarig.
Johan Brolin, pressansvarig.

Sverige deltar sedan april i en Natounderstödd insats i Libyen. En del av arbetet består av att flyga över landet och samla in spaningsrapporter och en annan del består av att sprida flygblad och sända radio.

– Det är ett regeringsbeslut. Nato ställde en förfrågan till Sverige och regeringen beslutade att vi skulle delta, säger Johan Brolin, pressansvarig för förbandet FL02, över en hackig telefonlinje från flygbasen Sigonella på Sicilien.

Psykologiska operationer

Den svenska Libyenstyrkan består av ungefär 100 personer, varav tio arbetar med psykologiska operationer. Med andra ord: pr-kampanjer.

– De befinner sig på fastlandet i Rimini och producerar flygblad som släpps över Libyen. De är också med och producerar radioprogram som sänds via ett Herkulesplan över Libyen, säger Johan Brolin.

Sara-Josefina Holby är en av de tio personer som ingår i pr-teamet.

– Det är en häftig känsla att ta fram en produkt som trycks i över en miljon exemplar och sprids som ett regn från himlen, säger hon.

"Skjut inte på din broder"

Syftet med pr-kampanjerna är att påverka libyerna och motverka de regimtrogna mediernas propaganda. Johan Brolin vill inte gå in på exakt vad som står på flygbladen och sägs i radioprogrammen, men han säger att budskapen är:

– Skjut inte på din broder. Värna mänskliga rättigheter. Det är bättre att ni är sams än att ni bråkar.

Från Sigonellabasen flyger svenskstyrkan över Libyen och samlar in information genom att filma från luften – ett underrättelsearbete som pågår för fullt.

– Vi har varit uppe vid två tillfällen i dag, säger Johan Brolin.

Totalt har det svenska förbandet flugit 83 uppdrag och levererat cirka 730 spaningsrapporter från Libyen.

Publisert: