Nyheter

Sif Ruud är död

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

Skådespelerskan Sif Ruud har dött.

Den kända skådespelerskan blev 95 år gammal och avled på måndagen.

– Hon avled i stillhet, säger säger Dramatens vikarierande presschef Christina Bjerkander.

Sif Ruud gjorde sitt första framträdande på Dramaten 1934. Från och med 1953 tillhörde hon dess ensemble och gjorde sin sista roll 2001.

– Hon var 95 år gammal och avled i stillhet, säger Christina Bjerkander.

Tillhörde Dramaten från 1953

Den folkkära skådespelerskan har sedan 1936, samma år som hon gick ut Dramatens scenskola, medverkat i en stor mängd svenska produktioner, bland annat Hemsöborna, Madicken, En vandring i solen och Den goda viljan.

Från 1953 var hon verksam som skådespelare vid Dramaten där hon mellan 1951 och 1964 också var lärare i scenframställning vid elevskolan. Ruud gjorde sin sista roll på Dramaten 2001. Under åren på teatern hann hon göra 97 roller.

– Det är 10 år sedan hon var här, men det är många skådespelarkollegor som har arbetat med henne och framförallt många som har haft henne som lärare, säger Christina Bjerkander.

Känd som Madame Flod

Hon tillhörde TV-ensemblen vid SVT under två perioder, medverkade i hundratals radioteateruppsättningar och gjorde över hundra filmroller.

Men Ruud är kanske mest känd som Madame Flod i tv-serien som byggde på August Strindbergs bok ”Hemsöborna”. För de yngre känns hon igen som Linus-Ida i Madicken.

I sin bok Ett liv (1988) skildrade hon alla faser – tiden vid privatteatrar och revyscener, filminspelningar och TV-produktioner.

1979 vann Sif Ruud en guldbagge för sin roll i En vandring i solen och igen 1995, då för sina rolltolkningar i Pensionat Oskar och  Stora och små män.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: