Nyheter

”Det är en mardröm för Säpo”

Av: 

Richard Aschberg

NYHETER

Sven Otto Littorins kontakter med unga på sexforum har varit en säkerhetsrisk.

Det konstaterar riskhanteringsexperten och före detta säkerhetspolisen Peter Jonsson:

– Det här är en veritabel mardröm för Säpo, säger han.

Peter Jonsson, före detta säkerhetspolis.
Peter Jonsson, före detta säkerhetspolis.

Peter Jonsson är en av Sveriges ledande experter på risk- och krishantering. Han har jobbat på Säpo och är utbildad vid FBI i USA.

Aftonbladet har visat dokumentation kring Littorins sexkontakter för Peter Jonsson. Han har på grund av Aftonbladets källskydd inte kunnat granska bevisen för att det är Littorin som ligger bakom kontakterna, men kommenterar dem utifrån ett säkerhetsperspektiv:

– Lägger du ut dig själv på nätet som de här bilderna visar och så som han skriver så är det extremt komprometterande, säger han.

– Den gruppering som skulle få tag på det här skulle kunna utöva utpressning eller påtryckningar.

Ansvar för miljarder

Sven Otto Littorin var tillsammans med finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt arkitekt för de Nya moderaterna.

Tillsammans med dem låg han bakom den nya arbetsmarknadspolitiken, den så kallade arbetslinjen.

Som arbetsmarknadsminister har han haft ansvaret för en årlig budget på över 60 miljarder kronor.

Enligt Peter Jonsson är det speciellt känsligt när en politiker utsätter sig för riskabla kontakter på nätet som kan leda till utpressningssituationer.

– När du är vald och befinner dig i ministerposition ska det inte finnas risk för någon form av olovlig påverkan, att beslut tas i en bestämd riktning på grund av att du har försatt dig i en situation så någon pressar dig i den riktningen, säger han.

Sårbara på nätet

Högt uppsatta personers beteende på nätet har blivit en allt större fråga för säkerhetspoliser och konsulter runt om i världen.

Många högt uppsatta personer tror att de kan vara anonyma på nätet, men så är det inte alltid, enligt Peter Jonsson.

– Sedan nätet har exploderat så har det här öppnat en helt ny yta. Det här är nog en av de svåraste ytor att kontrollera. Det spelar ingen roll om du bygger upp värsta skyddsapparaten kring en person om det sedan går att komma åt dem elektroniskt på det här sättet, säger han.

Efter att ha sett dokumentation kring Littorins nätkontakter konstaterar han att det handlar om ett oerhört riskabelt beteende.

Vad ska Säpo göra om de får kännedom om en sådan här sak?

– Då måste man definitivt konfrontera personen direkt, det går inte att hålla på så här. Det undergräver allt skyddsarbete, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: