Morden på Utøya

– Han är djävulen

Av: 

Pelle Tagesson

Esbjörn Sandin

NYHETER

Drygt två tusen personer visade sitt ursinne utanför tingshuset

OSLO/STOCKHOLM.

– Förrädare! Djävla ­mördare, vi vill se dig död!

Drygt två tusen människor samlades på gatorna utanför Oslo tingshus när Anders Behring Breivik skulle häktas.

Breivik själv trodde att han skulle bli skjuten på vägen.

– Finns det någon person i världen som förtjänar att dö så är det Breivik, sa Naim Alizadeh till Aftonbladet strax före häktningsförhandlingen.

– Jag har lust att slå ­honom sönder och samman. Han dödade min bäste vän och skadade en annan av ­mina vänner. Jag har en stor sorg i mitt hjärta, en sorg som vill ut. Jag är här för att se mördaren.

20 minuter senare stod Naim i en jättelik folksamling bakom tingshuset, vid infarten till det underjordiska ­garaget. En Volvo med ­tonade rutor svängde ner i garaget.

’Vill se förrädaren död’

En stor grupp rusade fram och började slå på bilen.

– Kom ut ur the fucking car din djävla landsförrädare!, skrek de och försökte slita upp bildörrarna.

Gamla människor, barn­familjer och uppretade ungdomar skrek ut sin avsky mot Anders Behring Breivik.

– Vi vill alla här se förrädaren död, eller hur? skrek Alexander.

– Ja! ekade det mellan husväggarna.

Enligt Alexander ­försökte två polismän i baksätet gömma en person de hade mellan sig, men allt tyder på att det inte var Anders Behring Breivik i bilen. Han fördes i stället till häktningen i skottsäker jeep via ­underjordiska tunnlar.

Hela världen på plats

Intresset för häktningsförhandlingen var enormt. Utanför domstolen hade tv-bolag från hela världen ­riggat upp kameror och ­inne i domstolen fanns hundratals journalister. Utanför väntade ett par tusen personer, i hopp om att få se en skymt av gärningsmannen.

– Vi vill se hur ondskan ser ut, sa det medelålders paret Gudmund och Kristin Arnesen

Breivik hade begärt att få framträda i sin egentillverkade galauniform med påhittade medaljer och gradbeteckningar i rätten. Men domaren Kim Hegen vägrade – ”provocerande, kränkande och ovärdigt”, skrev han i sitt avslag.

Många trodde att 32-åringen skulle föras till domstolen via den stora entrén och besvikelsen var stor över att polisen ­skyddade honom i stället för att visa upp honom.

– Han representerar ondskan och han har träffat ­Norges hjärta genom sina två attentat. Och han tror han är en hjälte. Nej, han är djävulen själv, sa en ung man.

På en trottoarservering intill tingshuset satt en äldre dam och drack te.

– Detta är förfärligt, sa hon. Hur kan en människa skjuta ner 13-14-åringar på det här sättet. Jag har suttit hemma vid min tv och gråtit. Det finns ingen förståelse och ingen förlåtelse.

Inte förvånad

Anders Breivik Behring är medveten om det hat som riktas mot honom.

– Flera gånger under dagen sa han till mig att han trodde att han skulle bli skjuten på väg till häktningen, säger hans försvarare Geir Lippestad. Han förväntade sig att det skulle vara en sådan stämning utanför tingshuset.

– Han var inte heller överraskad över hur han blev mottagen då han kom till häktningen, säger advokaten, som också säger att Breivik har en annan verklighetsuppfattning än andra människor.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik