Nyheter

Lärarna sluter upp för högre lön

Av: 

Emanuel Karlsten

NYHETER

”Vi har aldrig gjort det här tidigare”

Lärarna organiserar sig runt om i landet för att kräva högre lön. I Helsingborg samlas på onsdag 700 lärare i en demonstration för högre löner.

Efter Aftonbladets krav på högre löner har ännu fler anmälningar ramlat in.

– Det är klart att Aftonbladets skolgranskning har påverkat, den är jättebra, säger Margareta Gustavi, en av ledarna för demonstrationen.

På lärarfackens lokalavdelning i Helsingborg är plakatsnickrandet i full gång. På onsdag sker ett unikt samarbete då de lokala lärarfacken går ut i gemensam demonstration för att sätta tryck på kommunalpolitikerna. 

– Vi har aldrig gjort det här tidigare, men vi tycker att man har kommit till vägs ände. Om vi vill att läraryrket ska vara ett alternativ för duktiga studenter måste lönerna höjas, säger Margareta Gustavi, kommunordförande i Lärarnas riksförbund.

Glad för granskningen

Hon får stöd av Aftonbladets skolgranskning som granskat skolan i sex veckor. Den första av tre  slutsatser handlar om att lärarnas löner måste höjas.

Margareta Gustavi är glad för granskningens slutsats och tror att det har påverkat att fler vågar sluta upp till demonstrationen.

– Uppslutningen är enorm. Man är alltid lite nervös inför att man anordnar något sådant här, men att vi redan samlat 700 lärare säger en hel del.

Demonstrationen kommer ske utanför kommunhuset i Helsingborg klockan 17 på onsdag. Då ska man slå ring runt entrén och dela ut information till de politiker lägger den kommande budgeten.

”Upp på barrikaderna”

Arne Ekholm, ordförande på Lärarförbundet i Helsingborg och en av initiativtagarna till demonstrationen, vill att demonstrationen ska bli ett startskott för lärare i Sverige.

– Jag hoppas att manifestationen ska spridas som en löpeld över hela landet. Alla måste protestera mot det här för att politikerna ska föra till mera pengar och återställa lärarnas status. Han uppmanar därför alla Sveriges lärare att följa Helsingborgs exempel.

- Upp på barrikarderna och visa att vi är kraftigt missnöjda med det löneläge vi har!, säger Arne Ekholm.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: