Påve Franciskus till Sverige

Påven kommer till Sverige

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Påven Franciskus kommer till Sverige den 31 oktober.

Han kommer att delta i det Lutherska världsförbundets möte i Lund.

Det blir första gången någonsin som katoliker och lutheraner firar reformationen tillsammans.

Johannes Paulus II kom till Sverige 1989. 27 år senare är det dags för en påve att komma hit igen.

Påven Franciskus besöker den 31 oktober Lutherska världsförbundets möte i Lund.

– Jag är mycket glad över att påven kommer till Lund och att Romersk-katolska kyrkan tillsammans med Lutherska världsförbundet inbjuder till detta exceptionella möte, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackélen i ett pressmeddelande.

Det historiska besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen.

”Unik och intressant”

Till mötet kommer förutom påven Franciskus bland andra kardinal Kurt Koch, Vatikanens ansvarige för ekumeniska relationer, Martin Junge, generalsekreterare för Lutherska världsförbundet (LVF) och biskop Munib Younan, ordförande i LVF.

– Som före detta lundabo är jag glad att detta viktiga ekumeniska möte äger rum just där. En gång var Lund ett katolskt centrum i Nordeuropa och just nu är den ekumeniska situationen i vår del av världen unik och intressant, säger Anders Arborelius, biskop i Katolska kyrkan i Sverige, i pressmeddelandet.

Varför Lund?

Att just Lund valts beror bland annat på att det var där som Lutherska världsförbundet bildades 1947 och förbundet firar 70-årsjubileum 2017. Lund ligger också i "det lutherska Skandinavien", som på många sätt präglats av reformationen.

Datumet den 31 oktober är reformationsdagen och enligt traditionen spikade Martin Luther upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg den dagen år 1517.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är de okända relikerna i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Påve Franciskus till Sverige

Katolska kyrkan

Påve Franciskus