Presidentvalet i USA 2016

11 saker du kanske inte visste om Donald Trump

Av: 

Peter Kadhammar

NYHETER

Kan bli USA:s nästa president – men vad har han egentligen sagt och gjort?

Donald Trump.
Donald Trump.

Aftonbladets Peter Kadhammar har rest runt i USA och träffat människor som vill se fastighetsmiljardären Donald Trump som landets näste president.

Vet de vem de vill rösta på?

Skyskraporna, äktenskapen, de kontroversiella uttalandena. Trots att många trodde att han inte skulle klara sig länge finns Donald Trump kvar bland de republikanska favoriterna till att bli USA:s näste president.

Här är 11 saker alla kanske inte vet om Trump:

1. Han har sagt att han lika gärna kunde ställa sig på Fifth Avenue och skjuta någon – utan att förlora väljarstöd.

Foto: AP.

2. Trump gillar att göra sig lustig över andra människors utseende, däribland den enda kvinnliga medkandidaten Carly Fiorina. ”Titta på det där ansiktet, vem skulle rösta på det?”, sa han bland annat.

Foto: AP.

3. Han vill bygga en mur mot Mexiko och kalla den ”Trumpmuren”. Allt för att stoppa illegal invandring.

Foto: Urban Andersson.

4. Trumps förmögenhet uppgår till 4,5 miljarder dollar (38,5 miljarder kronor), enligt tidskriften Forbes. Trump hävdar själv att han är god för tio miljarder varav tre är värdet på hans "varumärke".

Foto: Urban Andersson.

5. ”När vi var ett starkt land hade han skjutits! Bom! En snabb rättegång – bom! En smutsig förrädare!”. Så sade Trump om soldaten Bowe Bergdahl, som åtalats för att ha deserterat i Afghanistan.

Foto: AP.

6. Donald Trumps bror Freddy avled 1981, bara 43 år gammal. Brodern, som var pilot, hade haft stora alkoholproblem vilket till slut ledde till hans död.

Foto: Urban Andersson.

7. Broderns död är också den allra största anledningen till att Trump själv aldrig druckit en droppe alkohol eller testat att röka en enda cigarett.

Foto: Urban Andersson.

8. Trump vill deportera 11 miljoner invandrare som befinner sig illegalt i USA. På senare tiden har han riktat in sig än hårdare på muslimer, som han vill helt och hållet porta från landet.

Foto: Urban Andersson.

9. Presidentkandidaten hånade i ett tal New York Times-journalisten Serge Kovaleskis för dennes funktionshinder.

10. Efter terrorattacken i Paris den 13 november sade Trump att saker och ting skulle ha varit annorlunda om han varit där. ”Om jag var där, om någon var där och vi hade vapen på den andra sidan hade de där människorna varit borta”.

Foto: AP.

11. Ingen människa i världshistorien har haft en så avancerad överkamning av flinten som Donald Trump. På nära håll glittrar hans överkammade hår av spray som ska hålla det på plats.

Foto: Urban Andersson.

---
Alla vet vem Trump är. Men vilka är det som stödjer honom?

Aftonbladets Peter Kadhammar reste tillsammans med fotografen Urban Andersson till South Carolina, Iowa och New York för att tala med Trumps folk.

Läs hela reportaget om Trumps väljare här.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Donald Trump

Trumps USA

USA