Efter 11 år i Sverige - Iza och hans höggravida fru ska utvisas

På grund av en byråkratisk miss av myndigheterna ska Yahya "Iza" Damlkhi utvisas tillsammans med sin höggravida fru och deras 16 månader gamla dotter.

I elva år har de bott i Sverige, jobbat och betalat skatt.

– Det är bara kaos. Jag fattar ingenting faktiskt, säger Iza.

Aftonbladet har tidigare berättat om pizzabagaren Yahya "Iza" Damlkhi i Söråker. För några veckor sedan fick han reda på att han ska utvisas till Jordanien, efter 11 år i Sverige. Det sista halmstrået var att hans fru Rawan skulle få besked om att stanna i Sverige. Om hon skulle få ett positivt besked skulle hela familjen få stanna.

Men på torsdagen kom dråpslaget. Migrationsverket beslutade att även höggravida Rawan och dottern Linda ska utvisas till Jordanien.

– Det är bara kaos, jag fattar ingenting faktiskt. De fattar inte att min fru är gravid och snart ska föda. Vi har varit i Sverige i elva år, vi jobbar och betalar skatt, säger Iza.

Myndigheterna gjorde en miss

Bakgrunden till Izas beslut är en miss av Arbetsförmedlingen. Iza hade uppehålls- och arbetstillstånd och har bott och jobbat i Sverige i mer än tio år. I augusti i år skulle han därför enligt reglerna få permanent arbetstillstånd. Men när Iza tidigare skulle till Arbetsförmedlingen för att förlänga sitt arbetstillstånd gjorde myndigheten ett misstag. Det jobb han har, på pizzerian som formellt ägs av hans fru, hade inte ut­annonserats på rätt sätt.

– De sade att det inte behövde annonseras eftersom vi driver ett familjeföretag. Vad ska jag göra då? Jag jobbade på som vanligt, säger Iza.

På grund av detta fick han inget förlängt arbetstillstånd när det var dags för nästa ansökan.

”Vi har ingenting”

– Vi har ingenting i Jordanien. Inga pengar. Vi har satsat allt på att ha ett bra liv i Sverige.

Familjen har fått stöd från bland annat Svenska kyrkan och i Timrå och Söråker har det hållits stora protester mot beslutet. Politikerna i Timrås kommunfullmäktige skrev även ett öppet brev till migrationsminister Morgan Johansson (S), skriver ST.nu.

Migrationsverket menar dock att Iza och familjen kan etablera sig och leva ett normalt liv i Jordanien.

Via vännen Anders Gissberg ska familjen nu göra ett sista försök att överklaga fruns beslut till migrationsdomstolen.

– Vi menar att de inte har följt barnkonventionen, med tanke på att hon är gravid och att dottern inte ens är två år gammal, säger Anders Gissberg.

Publisert: