Föräldraförsäkringen

S ställer sig bakom helt delad föräldraförsäkring

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

VÄSTERÅS. Vid årsskiftet inför regeringen en tredje pappamånad.

Men Socialdemokraterna vill gå ännu längre.

På kongressen har partistyrelsen nu ställt sig bakom att målet är en helt individualiserad föräldraförsäkring.

– Det är en skärpning jämfört med vad vi sagt tidigare, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

S-kongress efter S-kongress har präglats av strid om hur föräldraledigheten ska delas mellan föräldrarna. För två år sedan slog partiet fast att man skulle arbeta för en tredje pappamånad, vilket regeringen nu lägger förslag om, och därefter på sikt arbeta för ett "jämnare uttag".

Det var dock ett besked som många tyckte var allt för luddigt och därför har man fortsatt att driva att det ska skrivas in att det är en individualisering på sikt som gäller. Alltså att föräldraledigheten knyts i lika stora delar till barnets mamma respektive pappa.

”Viktig feministisk seger”

Aftonbladet kunde tidigare i dag avslöja att det mångåriga kravet var på väg att gå igenom – på Stefan Löfvens andra kongress som S-ledare. Sidoorganisationerna S-kvinnor och S-studenter och partidistrikt som Stockholms stad och Göteborg ska ha ställt sig bakom kravet.

– Det är en enormt viktig feministisk seger, det är helt avgörande för kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden, säger en S-källa.

Under eftermiddag stod det klart att så också blev fallet - partistyrelsen ställer sig bakom kravet och skrivningen blir nu individualiserad föräldraförsäkring på sikt.

– Det som är nytt är att man tydligt uttalar att en individualisering är målet. Det är en skärpning jämfört med det som sas tidigare med "ett jämnare uttag". Däremot är det inte tidsatt när det ska vara genomfört, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

I torsdags kom beskedet att regeringen  nu har stöd för att genomföra reformen om en tredje pappamånad vid årsskiftet, efter förhandlingar med Vänsterpartiet.

– Det är jag väldigt glad för. Men i det paketet blev vi överens med V om att vi ska tillsätta en utredning som tar ett större grepp om föräldraförsäkringen. Det kan ses som en färdplan framåt, säger Strandhäll.

S-studenter: "Vi har goda chanser"

Hon vill dock inte sia om när kravet på en helt individualiserad försäkring kan bli verklighet.

S-studenter har drivit kravet på en individualisering länge. Ordföranden Talla Alkurdi är glad över skrivningen som ombuden ska rösta om i morgon och menar att det är en viktig feministisk reform för ett mer jämställt arbetsliv.

– Vi är väldigt många som har varit med och velat se en individualiserad föräldraförsäkring länge. Om inte fler än S-studenter hade velat det, ja då hade vi ännu en gång haft en partikongress där vi inte tar ställning till en individualiserad föräldraförsäkring, säger hon.

Hur många ombud som väntas rösta för förändringen vågar hon dock inte sia om.

– Men jag tror vi har goda chanser.

SSU framgångsrika

Samtidigt har SSU rönt framgångar på kongressen. Inför samlingen har de drivit en kampanj de kallat "Generationslöftet" Det har handlat om att man velat att partiledningen ska ge löften om investeringar i ungas framtid. Det handlar konkret om större ekonomiska investeringar, rättvisa villkor på arbetsmarknaden och fler bostäder för unga än vad S-ledningen förslagit.

Ett intensivt arbete har pågått inför och under kongressen - och det har burit frukt. Flera S-distrikt och LO-förbund har ställt sig bakom kraven:

I dag står det klart att man vunnit flera segrar.

– Partistyrelsen föreslår att skriva in Generationslöftet som en viktig del i programmet för framtidens jobb. Det är en viktig seger för SSU och för Sveriges unga, säger SSU:s ordförande Ellinor Eriksson.

Konkret innebär det skarpare skrivningar gällande investeringar och att bostadsmålet har höjts till den nivå SSU krävt.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Föräldraförsäkringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Föräldraförsäkringen

Socialdemokraterna