Tel Aviv

Etiopisk minoritet i våldsamma kravaller

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Tusentals Israel-etiopier protesterade under söndagen i Tel Aviv mot rasism och polisvåld.

Under kvällen har demonstrationen övergått i våldsamheter.

– Jag är här för att slåss för våra rättigheter, säger en kvinna till israeliska Kanal 2.

Delar av centrala Tel Aviv är helt avspärrade sedan demonstranter på söndagskvällen börjat kasta stenar och flaskor mot kravallutrustad polis.

Den israeliska ordningsmakten försöker få kontroll över situationen med hjälp av poliser på hästrygg och chockgranater. Samtidigt har demonstranter setts välta ett polisfordon tända eldar i närheten av Tel Avivs stadshus, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I rapporteringen av Israeliska och amerikanska medier är det svårt att avgöra om det är demonstranterna eller polisen som inlett upptrappningen.

Söndagens oroligheter följer efter flera dagars protester som startade i samband med att bilder på hur israelisk polis slår en etiopisk-israelisk man i militäruniform började spridas, till synes utan anledning, skriver New York Times.

Demonstranterna menar att mannen utsatts för en rasism man anser finnas i den israeliska poliskåren.

– Jag är här för att slåss för våra rättigheter. Jag vill inte bli slagen av polisen. Mina föräldrar kom inte hit för inget, jag vill ha jämlikhet säger en kvinna till israeliska Kanal 2.

”Ta inte hit 'Baltimore'”

Polischefen Yohanan Danino säger att en liten grupp av demonstranterna är våldsamma och att deras agerande inte tjänar deras och den stora fredliga majoritetens syfte.

– Vem som än skadar poliser eller civila kommer att ställas inför rätta, säger han till Kanal 10.

Bland demonstranterna vill många att våldsamheterna dämpas och att polisen och den israeliska staten har ett ansvar för att se till att situationen inte utvecklas på samma sätt som i amerikanska Baltimore, där en gripen man dog i polisens förvar och häftiga kravaller följde.

”Bibi (premiärminister Benjamin Netanyahu, red.anm.), du får inte låta Baltimore nå Israel”, förkunnade ett plakat som en man höll upp i Tel Aviv på söndagskvällen.

”En skam”

Netanyahu ska under måndagen möta representanter för demonstranterna och för den slagna militären.

Israels säkerhetsminister Yitzhak Aharonovich säger att bilderna på poliserna som slår mannen är en skam och att händelsen utreds. Han menar också att Israels poliskår måste genomföra en självgranskning.

Totalt så deltar flera tusen personer i protesterna i Tel Aviv och man har blockerat vägar i centrum samt en motorväg.

Protesterna beskrivs som utloppet för en frustration som funnits bland den etiopiska minoriteten i Israel under en längre tid.

Tusentals etiopiska judar bor i Israel. Många av dem kom till landet 1984 och 1990 men integrationen in i det israeliska samhället beskrivs som problematisk, rapporterar AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tel Aviv

Israel

Benjamin Netanyahu