Mammans smarta flaska får studenterna att dricka vatten

Publicerad 2015-06-05

När sonen skulle ta studenten ville Louise Wester komma på ett sätt för att få honom att dricka ordentligt med vatten. Resultatet blev en personlig flaska att hänga runt halsen. Nu gör vattenflaskan succé.

Nästa vecka kommer 800 avgångselever från Polhemsskolan i Lund att ha varsin vattenflaska hängandes runt halsen när de springer ut.

En idé som föddes i fjol i och med att kommunikatören och illustratören Louise Westins son Axel tog studenten.

– Då funderade jag som mamma på hur jag skulle kunna hjälpa honom att hålla hela dagen. För man vet ju att de kör igång och festar tidigt på morgonen och sedan fortsätter hela kvällen, säger hon till Aftonbladet.

"Varannan vatten"

Hon frågade andra föräldrar, med äldre barn, om tips och fick rådet att säga åt sonen att dricka ordentligt med vatten.

– Så då gjorde jag en vattenflaska med uppmaningen att dricka varannan vatten, som jag hängde runt halsen på honom när han sprang ut, för att ha med på flaket.

På etiketten använder hon sig av figuren "ritande mamman" – en karaktär hon tog fram när sönerna var i tonåren som ett sätt att göra komik av allt det som händer mellan barn och föräldrar under den perioden.

– Jag vill göra etiketten på ett roligt sätt, utan pekpinnar.

Blev succé

Louise passade även på att göra flaskor till sonens kompisar – och det hela gick hem.

– Döm av min förvåning när jag såg att killarna hade flaskan om halsen hela dagen.

Inför årets student hörde Polhemsskolan i Lund, som är en av Sveriges största gymnasieskolor, av sig till Louise och ville göra ett samarbete, något som Sydsvenskan var först med att uppmärksamma.

– Vi har jobbat ihop i ett jätteroligt samarbete och tagit fram 800 flaskor till alla elever, som en leverantör tryckt upp.

Budskapet "varannan vatten" har dock ändrats.

– Vi har ändrat till ”kom ihåg att dricka vatten”, eftersom det är en etisk balansgång det där, säger Louise och fortsätter:

– Så nu finns 800 vattenflaskor som väntar på eleverna som springer ut nästa vecka.

"Flera som hört av sig"

Intresset för Louises flaskor har varit stort.

– Det är flera föräldrar som hört av sig till mig, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att de inspirerar andra och jag tycker att det är jättekul med skolor och myndigheter som är snabba att hoppa på saker, så massa cred till Polhemsskolan i Lund.

Ämnen i artikeln